Nieuws

Jaarverslag 2022: een jaar met twee gezichten

14 juli 2023

Op 27 juni 2023 heeft het bestuur van Mars Pensioenfonds het jaarverslag 2022 goedgekeurd. Wil je alles weten over de (financiële) ontwikkelingen van het fonds? Bekijk de infographic of lees het hele verslag.

Bijlagen

2022: een jaar met twee gezichten

We hebben een zeer bewogen jaar achter de rug, niet alleen voor Mars Pensioenfonds, maar letterlijk voor miljarden mensen over de hele wereld. Enerzijds hebben we de COVID pandemie grotendeels achter ons gelaten waardoor we langzaam weer terug naar normaal kunnen. Anderzijds is er oorlog aan de rand van het Europese continent, waardoor de levens van velen zijn ontwricht.

De financiële positie

Dit bewogen jaar heeft geleid tot de paradoxale situatie dat onze dekkingsgraad is verbeterd terwijl de waarde van ons vermogen met bijna 17% is gedaald. Door de gestegen dekkingsgraad hebben we eind per 1 januari 2023 de maximale indexatie kunnen verlenen die mogelijk is binnen ons beleid. In 2022 bereikten we een akkoord met sociale partners om de loonindexplafond uit de indexatieformule te schrappen. In dit nieuwsbericht lees je daar meer over.

Verantwoord beleggen

In 2022 hebben we het werk om verantwoord beleggen op te nemen in ons beleggingsbeleid voortgezet. Dit wordt uitgewerkt in een ‘position paper’, een document dat het bestuur van Mars Pensioenfonds helpt om concrete vervolgstappen te bepalen.

Op weg naar een nieuwe pensioenregeling

Ter voorbereiding op de geplande overgang naar een nieuwe pensioenregeling is er een stuurgroep samengesteld. Zij zullen de sociale partners en het bestuur van het pensioenfonds voorzien van relevante informatie die nodig is om een succesvolle overgang naar een nieuwe pensioenregeling mogelijk te maken.

Wisseling van de wacht

Afgelopen jaar hebben er veel wisselingen plaatsgevonden van de mensen achter Mars Pensioenfonds. We hebben bestuursleden zien vertrekken en nieuwe bestuursleden zien aantreden. We hebben een lid van de Raad van Toezicht zien vertrekken en er is een nieuw lid benoemd. Er zijn veranderingen geweest in de samenstelling van de beleggingscommissie, enzovoort. De details lees je in het jaarverslag.

De mensen achter het fonds

Begin dit jaar is Fred Nieuwland officieel benoemd tot nieuwe voorzitter. Helmy Bakermans heeft afscheid genomen als directeur van Mars Pensioenfonds en Judith Vermeulen is officieel benoemd tot nieuwe directeur. Om nader kennis te maken hebben we hen in een interview gevraagd naar het verleden, heden en de toekomst. De interview lees je via de links onderaan dit artikel.