Nieuws

App ‘Bewijs van in leven zijn’ voor gepensioneerden in het buitenland

29 augustus 2023

Woon je in het buitenland en krijg je van ons een verzoek om een ‘Bewijs van in leven zijn’ aan te leveren?  We hebben goed nieuws: vanaf dit jaar kun je gebruikmaken van een app.

‘Bewijs van in leven zijn’ via een app

Om jouw pensioen uit te blijven betalen, vragen we je jaarlijks om een ‘Bewijs van in leven zijn' aan te leveren. Je ontvangt dan een formulier van ons dat je invult en laat tekenen of stempelen bij een officiële instantie.  Vanaf nu kan dat een stuk sneller en eenvoudiger via een app.

Wat heb je nodig?

Om je ‘Bewijs van in leven zijn’ te versturen heb je het volgende nodig:

  • een smartphone (deze hoeft niet van jezelf te zijn)
  • je identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) met een chip
  • de persoonlijke QR-code uit de brief die je van ons ontvangt
  • de ReadID Ready app

Hoe werkt het?

Als je in het buitenland woont, ontvang je uiterlijk in september een brief van ons. Met de app scan je de QR-code in de brief. Vervolgens scan je jouw identiteitsbewijs en maak je een foto van je gezicht, een soort selfie. Binnen twee weken nadat je jouw bewijs digitaal hebt ingestuurd, ontvang je een bevestiging van ons.
 

readid ready - bewijs van leven

Veelgestelde vragen

Dat hangt er vanaf. Als de andere instantie is aangesloten is bij de RNI (Registratie Niet Ingezetenen) hoeft dit niet. Aangesloten instanties zijn bijvoorbeeld de SVB, het UWV en de Belastingdienst. De lijst van aangesloten instanties is hier te vinden. Je ontvangt dan geen verzoek van ons om het 'Bewijs van in leven zijn' toe te sturen.

Als je het ‘Bewijs van in leven zijn’ naar een instantie hebt gestuurd die niet is aangesloten bij de RNI, ontvang je wel een verzoek van ons. Dan kun je een kopie van dat bewijs naar ons toesturen. Deze wordt door ons geaccepteerd mits het bewijs in het huidige jaar gestempeld/ondertekend is door een bevoegde instantie. Je kunt natuurlijk ook de app gebruiken.

Nee, je krijgt geen bevestiging. Je krijgt dan geen verzoek van ons om een ‘Bewijs van in leven zijn’ naar ons op te sturen. 

Dan kun je jouw het ‘Bewijs van in leven zijn’ ook op papier in orde maken. Vul hiervoor het formulier ‘Bewijs van in leven zijn’ in. Deze bestaat uit twee delen. Het eerste deel vul je zelf in. Het tweede deel laat je invullen door een bevoegde instantie. Op het formulier staat vermeld welke instanties dit zijn. Een bevoegde instantie mag ook een eigen verklaring afgeven als de op onze verklaring genoemde gegevens hierop staan.

Je kunt het formulier uploaden in MijnMarsPensioen. Zorg er dan voor dat het document een jpg, jpeg, pdf of png formaat heeft en niet groter is dan 8 MB. Je kunt het ook terugsturen naar het postadres dat op het formulier staat.

Soms hebben wij het originele bewijsstuk van je nodig, bijvoorbeeld:

  • als de bevoegde autoriteit bij de ondertekening een droogstempel heeft gebruikt (dat is een afdruk in reliëf met een zegel of stempel waarbij geen inkt is gebruikt)
  • als wij hier specifiek om vragen