Interview

De mensen achter het pensioenfonds: Judith Vermeulen

27 juni 2023

Judith Vermeulen is de nieuwe directeur van het Mars Pensioenfonds. Ze stelt zich voor, vertelt over hoe ze directeur is geworden en wat ze hoopt te bereiken voor de deelnemers van het Mars Pensioenfonds.

Kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Judith Vermeulen, 49 jaar oud. Samen met Peter en mijn twee kinderen woon ik in het dorpje Berkel-Enschot, wat dichtbij Tilburg ligt. Ik heb een zoon van 14 jaar en een dochter van 12 jaar. In mijn vrije tijd ga ik er graag op uit met mijn gezin. Daarnaast sport ik meerdere keren per week. 

Hoe ziet jouw loopbaan bij Mars eruit?

Na mijn studie aan de HEAO (Hoger Economisch en Administratief Onderwijs) in Breda heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt voor ik bij Mars terecht kwam. Momenteel werk ik al 17,5 jaar bij Mars. In 2005 ben ik begonnen bij de afdeling S&F, waar ik heb gewerkt als payroll coördinator. Dat was mijn eerste kennismaking met Mars Pensioenfonds. De inhouse salarisadministratie was namelijk ook verantwoordelijk voor de verloning van de pensioenen.Het onderwerp pensioen kwam vanaf toen regelmatig terug in mijn loopbaan. Zo begon mijn interesse hierin te groeien. 

Na een aantal jaar ging ik werken bij de afdeling P&O, waar ik diverse functies heb gehad in Rewards (of Pay & Benefits zoals dit in het verleden ook heette). Bij Rewards ben je verantwoordelijk voor het arbeidsvoorwaardenpakket van Mars, waaronder natuurlijk ook pensioen. 

Eind 2021 heb ik de overstap gemaakt naar het pensioenbureau van het Mars Pensioenfonds. Zo kon ik me volledig focussen op pensioen en mezelf goed voorbereiden op de functie als directeur.

Judith Vermeulen
fabriek 3

Hoe ben je bij Mars Pensioenfonds terecht gekomen?

Mijn betrokkenheid bij Mars Pensioenfonds kent vele vormen. Toen ik werkzaam was bij de afdeling Rewards ben ik een aantal jaren lid geweest van de communicatiecommissie van het pensioenfonds als vertegenwoordiger van P&O. 

In 2016 was er een vacature voor de Talentpool van Mars Pensioenfonds. Dat zag ik als een leuke nieuwe uitdaging naast mijn dagelijkse job. Na een aantal gesprekken met het fonds, ben ik aspirant lid van het Verantwoordingsorgaan geworden. Hiervoor heb ik een aantal opleidingen mogen volgen zoals Geschikheidsniveau A. Aan de ontwikkeling wordt veel aandacht besteed bij het fonds. Vanaf 2018 tot en met 2022 ben ik lid geweest van het Verantwoordingsorgaan. Een leerzame periode en ik heb dit met veel plezier gedaan.

Hoe ben je directeur van Mars Pensioenfonds geworden?

In 2021 ben ik gestart bij het Pensioenbureau om in de toekomst directeur te kunnen worden. Door mijn diverse ervaringen en achtergrond kon ik deze volgende stap zetten in mijn carrière. Om me goed voor te bereiden op deze nieuwe functie heb ik externe en interne opleidingen gevolgd. Zo heb ik de opleiding Geschiktheid Pensioenfondsen niveau B afgerond. Bovendien heb ik veel geleerd voor de voormalige directeur Helmy Bakermans.

 

De Wet toekomst pensioenen is goedgekeurd en gaat in op 1 juli 2023, een spannende tijd om directeur van een pensioenfonds te zijn?

Jazeker. Na een lange tijd van onzekerheid is er nu eindelijk duidelijkheid. De Wet toekomst pensioenen is een grote verandering. Dit is een grote uitdaging voor het Pensioenfonds en alle betrokkenen. Een van mijn pijlers is om op een heldere manier te blijven communiceren wat de veranderingen betekenen voor alle deelnemers. 

Waar kijk je het meest naar uit in jouw nieuwe rol als directeur?

Ik kijk er het meeste naar uit om aan de slag te gaan met nieuwe Wet toekomst pensioenen. De rol als directeur is ook heel divers. Ik ben betrokken bij veel verschillende activiteiten bij het fonds. Door de diversiteit kan ik mezelf breed ontwikkelen en zo goed mijn rol uitoefenen. 

Wat hoop jij voor de deelnemers van Mars Pensioenfonds te bereiken?

Mijn doel is om de transitie naar een nieuwe pensioenregeling zo goed mogelijk te doen. Hierbij is communicatie een erg belangrijk onderdeel. De nieuwe pensioenregeling willen we op een begrijpelijke en transparante manier communiceren. Onze deelnemers moeten begrijpen wat de nieuwe pensioenregeling voor hen betekent en wat de invloed is van bepaalde keuzes. Ook willen we de deelnemers goed begeleiden bij de pensioenkeuzes. 

Wanneer kunnen deelnemers meer informatie verwachten wat dit precies voor hen betekent?

De wet is dinsdag 30 mei door de Eerste Kamer goedgekeurd. De sociale partners en werkgevers zijn nu aan zet. Ze gaan bepalen hoe de nieuwe regeling voor Mars eruit gaat zien. 

Het pensioenfonds ondersteunt hierbij en informeert de werkgever. Via de website van Mars Pensioenfonds en via onze nieuwsbrieven houden wij onze deelnemers op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

 

Heb je een persoonlijke pensioentip voor onze deelnemers?

Mijn tip is: Kijk regelmatig naar  jouw pensioen. Ga na wat je nu aan pensioen hebt en denk ook na wat je nodig hebt in de toekomst. Zo weet je of je eerder kunt stoppen met werken en genoeg hebt voor die mooie reis of misschien wil je wel liever in deeltijd gaan werken.

Tot slot, wil je nog iets kwijt?

Wij zijn altijd op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in pensioen. Wil je je hier meer in ontwikkelen en in de toekomst een nieuwe rol vervullen in bijvoorbeeld het Verantwoordingsorgaan of het bestuur van het pensioenfonds?

Dan is de Talentpool misschien iets voor je. In de Talentpool stap je niet meteen in het diepe. Je volgt onder meer opleidingen en seminars om kennis te maken met de pensioenmaterie. Zo wordt je klaargestoomd voor een rol binnen Mars Pensioenfonds die bij jou past.

Heb je eerst nog vragen? Stel je vraag dan aan Judith Vermeulen of een van de bestuurders.