Interview

Helmy Bakermans neemt afscheid als directeur van Mars Pensioenfonds

17 maart 2023

Helmy Bakermans neemt afscheid als directeur van Mars Pensioenfonds. Ze deelt haar mooiste herinneringen, belangrijkste inzichten en plannen voor de toekomst.

Helmy Bakermans

Hoe ziet jouw loopbaan bij Mars eruit?

Op 1 maart 2023 werk ik precies 39 jaar bij Mars. Een lange tijd, maar in die 39 jaar deed zich steeds weer een leuke nieuwe uitdaging voor. Ik ben begonnen op de afdeling P&O, tegenwoordig HR, en heb sindsdien veel verschillende functies en verantwoordelijkheden gehad. Door die diverse rollen kende ik bijna iedereen en dat vond ik heel leuk. Mijn loopbaan heeft eigenlijk altijd in het teken gestaan van de mensen die bij Mars werken. Ik heb het altijd voor de mensen gedaan, dat is wel een beetje de rode draad in mijn carrière. 

Wanneer ben jij je in de wereld van pensioen gaan verdiepen? 

Begin jaren ‘90 zijn wij bij Mars gaan werken aan een nieuwe pensioenregeling. Mars had altijd al een goede pensioenregeling, maar wij wilden graag een vroegpensioen regeling die bovendien voor iedereen eerlijk was. Als het bijvoorbeeld voor onze ploegendienstmedewerkers, of een andere specifieke groep, verkeerd uitviel, dan gingen we weer terug naar de tekentafel. Net zo lang tot we een eerlijke regeling hadden voor iedereen. Een mooie uitdaging waar we uiteindelijk in zijn geslaagd. De komst van het nieuwe pensioenstelsel nu, kent veel paralellen met de introductie van de nieuwe regeling toen. Een grote verandering, waarbij het belangrijk is dat we goed communiceren en de nieuwe regeling goed uitleggen aan alle mensen bij Mars. 

 

Hoe ben je directeur van Mars Pensioenfonds geworden?

Ik had destijds als onderdeel van het Treasury & Benefits Centre een internationale functie, maar was via de communicatiecommissie nog altijd betrokken bij Mars Pensioenfonds in Nederland. Daarnaast heb ik namens de werkgever een tijdje in het bestuur van BPF Zoetwaren gezeten. Dus ondanks dat ik voor het buitenland werkte was mijn kennis over onze Nederlandse pensioenregelingen goed op pijl. Toen de toenmalige directeur vertrok, had ik de juiste kennis om snel in te stappen. Uiteindelijk ben ik in 2019 directeur van Mars Pensioenfonds geworden. Ook dat deed ik weer voor de mensen.

Wat doet de directeur van Mars Pensioenfonds eigenlijk?

In het kort is de directeur van Mars Pensioenfonds de spin in het web tussen de fondsorganen, de externe uitvoerders en adviseurs, de werkgever en de deelnemers. Met de fondsorganen bedoel ik het bestuur, de commissies, de Raad van Toezicht en het verantwoordingsorgaan. Het is een heel dynamisch, gevarieerd vak.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben heel trots op het feit dat wij een goed opgeleid bestuur hebben. Ik heb aan de basis gestaan van de Mars Pensioenfonds Academy voor de opleiding van de mensen in de Talentpool. Dat heeft ertoe geleid dat wij een stevig pensioenfonds bestuur hebben dat heel betrokken is, zowel bij de werkgever, als bij het fonds en de deelnemers. We hebben er altijd hard voor gewerkt dat de deelnemers zich betrokken voelen bij hun pensioen door zo goed mogelijk met ze te communiceren. Daarnaast ben ik trots dat ik een financieel gezond fonds achterlaat. 

"De introductie van die nieuwe regeling in de jaren '90 vergeet ik nooit meer. We hadden alle associates bij elkaar gebracht in de Blauwe Kei Veghel voor een All Associates Day. We hadden Theo Maassen uitgenodigd om de dag te openen en aan elkaar te praten. Theo Maassen stond nog aan het begin van zijn carrière en was nog helemaal niet bekend, maar omdat hij uit Veghel komt, kenden wij hem toevallig. Toen wij hem in de voorbereiding informeerden wat wij van hem verwachtten en hij er wat van probeerde te maken, liepen de tranen van het lachen over onze wangen. Dat vergeet ik nooit meer."

Helmy Bakermans

Wat ga je het meeste missen?

De mensen. De deelnemers, de gewezen deelnemers, maar ook de mensen van het fonds en de werkgever die met zoveel passie aan het pensioen werken. Die saamhorigheid, dat ga ik missen.

Waarom heb je besloten nu met pensioen te gaan?

Mijn partner is ouder dan ik en helaas niet meer gezond. De vrijheid om samen dingen te kunnen doen is voor mij de reden om nu met pensioen te gaan. Ik heb er lang over nagedacht of ik wilde stoppen, omdat ik het werk nog hartstikke leuk vind, maar dit is voor ons het beste. Volgend jaar zou ik 40 jaar bij Mars werken, een jubileum, maar dat jaar is mij te kostbaar. Ik wil er nu zijn voor mijn partner en de zorg die nodig is kunnen geven en hopelijk kunnen we samen nog een paar mooie jaren genieten.  

Wat is officieel jouw laatste dag? En wat ga je daarna doen?

Mijn laatste werkdag was 15 december en op 1 juli 2023 ga ik officieel met pensioen. Zolang het nog kan wil ik graag samen op pad met de camper. En ik heb altijd heel veel hobby’s gehad waar ik hopelijk ook meer tijd voor ga hebben. Ik beeldhouw, ik maak glas in lood, ik kook graag en probeer tussendoor ook nog een beetje te sporten. Daarnaast wil ik graag veel tijd doorbrengen met de familie en ben ik een speciaal koor gestart voor mensen in de regio met Parkinson. Dat is een hele dankbare taak. 

Wat zou je iemand adviseren die twijfelt om zich aan te melden voor de Talentpool?

Doen! Het is een verrijking van je carrière. Je leert besturen. Je leert alle disciplines die rondom pensioen belangrijk zijn. Dat varieert van beleggen tot communiceren en van wet- en regelgeving tot het praktisch organiseren van de administratie. Je doet dat niet altijd zelf, maar je houdt er wel toezicht op. Je hebt echt een meerwaarde. Maar het is ook een meerwaarde voor je carrière. Het is heel interessant en divers, want pensioen staat niet stil. 

Heb je nog één keer een persoonlijke pensioen tip voor de deelnemers? 

Pensioen lijkt misschien ver weg, maar kijk er toch alvast eens een keer naar. Je hebt heel veel mogelijkheden. Dat klinkt misschien eng, maar alles wat je er over leest is meegenomen. Je kunt er beter vandaag aan denken zodat je straks, net als ik, lekker van je pensioen kunt genieten, en niet achteraf denkt: als ik dat geweten had, had ik het anders gedaan, zodat ik nu beter voor had gestaan. 

Wat zou je jouw opvolger, Judith Vermeulen, mee willen geven?

Wees je er continu van bewust dat je het samen moet doen. Samen met de werkgever, samen met de commissies. Zorgen voor een goed pensioen doen we samen. Zorg ervoor dat je diverse mensen om je heen verzamelt en zorg voor transparante communicatie. Zowel intern, als extern naar de deelnemers toe. 

“Ik laat het fonds in het volste vertrouwen achter in de capabele handen van Judith en haar collega bestuurders. Zij zijn er helemaal klaar voor.”