Nieuws

Besluit over extra indexatie in verband met hoge inflatie

4 juli 2023

De inflatie was in 2022 hoger dan de maximale indexatie die volgens het beleid van Mars Pensioenfonds mogelijk is. Hierover heeft het bestuur van het fonds overleg gehad met de werkgever. In verband met de Wet toekomst pensioenen  is besloten geen extra indexatie te geven.

Wat is indexatie?

Normaal gesproken wordt het leven elk jaar ietsje duurder door het stijgen van de prijzen. Dit noemen we inflatie. Daarom probeert Mars Pensioenfonds jouw opgebouwde pensioen ieder jaar te verhogen. Dit noemen we indexatie. Indexatie is dus de verhoging van je pensioen om het (deels) mee te laten stijgen met de prijzen.

Hoeveel indexatie is mogelijk?

Volledige indexatie volgens ons beleid betekent dat pensioenen voor 75% mee kunnen stijgen met de prijzen tot een maximum van 3%. Per 1 januari 2023 zijn de pensioenen van gepensioneerden en gewezen deelnemers verhoogd met de maximale indexatie die mogelijk is volgens dit beleid. Meer informatie over dat besluit vind je hier

Bijzondere omstandigheden door hoge inflatie

Op dit moment zitten we in een bijzondere situatie. De stijging van de prijzen is veel hoger dan in voorgaande jaren. En dus ook hoger dan de maximale indexatie van 3%. In verband met deze bijzondere omstandigheden heeft het bestuur van het pensioenfonds overleg gehad met de werkgever of extra indexatie mogelijk is. 

Dit jaar wordt er geen extra indexatie toegekend

Per 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels voor pensioen die zijn vastgelegd in de Wet toekomst pensioenen. Door deze regels van de overheid gaat onze pensioenregeling veranderen. Dit is een ingewikkeld proces waar nog veel beslissingen over moeten worden genomen. Om die reden kan de werkgever nu helaas niet instemmen met de voorstellen van het bestuur voor een extra indexatie per 1 januari 2023. 

Wat als de inflatie zo hoog blijft?

Eind dit jaar wordt er een besluit genomen over de indexatie per 1 januari 2024. Als de stijging van de prijzen zo hoog blijft zullen er in het vierde kwartaal opnieuw gesprekken plaatsvinden over mogelijke extra indexatie voor 2024. In die gesprekken zal de Wet toekomst pensioenen opnieuw een grote rol spelen.