Blog

Waarom is collectief beleggen belangrijk voor een goed pensioen?

22 maart 2024

In ons vorige blog kon je lezen waarom het pensioenfonds de inleg van alle deelnemers belegt. Maar waarom doen we dat collectief, voor alle deelnemers samen? Bestuurslid Rianne Steenbergen en Investment Manager Huub van Berkel leggen het uit.

Wat is het verschil tussen zelf beleggen en collectief beleggen door Mars Pensioenfonds?

Zelf beleggen betekent dat je alleen voor jezelf rendement probeert te maken en zelf kunt beslissen hoeveel risico je wilt nemen en waar je in wilt beleggen. Het is fijn als je er verstand van hebt, je moet er vele jaren lang veel tijd in steken en je moet ertegen kunnen dat magere en vette jaren voor beleggingsresultaten elkaar kunnen afwisselen. 

Mars Pensioenfonds belegt het collectieve pensioenvermogen van alle deelnemers. Het doel is om het rendement te behalen dat nodig is voor een goed pensioen voor alle deelnemers, jong en oud, nu en in de toekomst. Het pensioenfonds kijkt naar het totaalplaatje en naar de lange termijn. Zo zorgen we voor een goede balans tussen risico en rendement.

Wat zijn de voordelen van collectief beleggen?

Er zijn heel veel verschillende soorten beleggingen. Sommige kunnen misschien snel heel veel winst opleveren, maar zijn ook heel riskant. Andere leveren wat minder op, maar dan heb je wel meer zekerheid. Het pensioenfonds heeft toegang tot veel meer beleggingsvormen dan een particuliere belegger. En met advies van specialisten kan Mars Pensioenfonds daar voor jouw pensioen een verstandige mix van maken. Het gaat dan om de keuze over verschillende soorten beleggingen en de spreiding van die beleggingen over de hele wereld. Deze specialisten volgen de ontwikkelingen op de financiële markten uiteraard op de voet. Zo kunnen we betere en mindere resultaten proberen te spreiden, en schokken voorkomen.

Samen beleggen kan bovendien, door de schaalgrootte, per deelnemer goedkoper uitpakken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan lagere kosten voor aankopen en verkopen van beleggingen en voor het inhuren van deskundigen. Een bijkomend voordeel, wanneer je als collectief werkt, is dat je ook de overlijdens- en arbeidsongeschiktheidsrisico’s kunt delen. Dat is veel goedkoper dan een individuele verzekering afsluiten.

Goed om te weten

In het nieuwe pensioenstelsel speelt beleggen een grote rol. Daarom hebben wij vorig jaar onderzoek gedaan naar wat jullie vinden van beleggen en de risico’s die daarbij horen. Dat nemen wij mee in onze voorbereiding op de nieuwe pensioenregeling.

Meer weten?

Wil je meer informatie over onze beleggingen en de afspraken die Mars Pensioenfonds daarover gemaakt heeft? Bekijk dan onze beleggingsbeginselen

Heb jij een vraag over beleggen? Of wil je ergens meer over weten? Laat het ons weten! Wie weet beantwoordt een bestuurslid volgende keer jouw vraag.  

Stel jouw vraag
Rianne Steenbergen

Beleggen voor jouw pensioen: waarom eigenlijk?

Lees hier de eerste blog van Rianne waarin zij vertelt waarom het pensioenfonds de premies belegt.