Nieuws

Onderzoek: Hoe denk je over beleggen en de bijbehorende risico's voor jouw pensioen?

6 juni 2023

De overheid komt per 1 juli 2023 met nieuwe regels voor pensioen. Door deze nieuwe regels gaat je pensioenregeling veranderen. Mars en haar sociale partners zullen afspraken maken over de nieuwe pensioenregeling. Het pensioenfonds gaat niet over de inhoud van deze nieuwe regeling, maar is wel nauw betrokken en staat Mars en de sociale partners bij met informatie en advies. Wij willen graag weten hoe jij denkt over beleggen en de bijbehorende risico's. Dan kunnen we hier in onze voorbereiding op het nieuwe pensioenstelsel rekening mee houden. 

Wanneer ga ik iets merken van de veranderingen en wat kan ik doen? 
De nieuwe pensioenregeling moet uiterlijk 1 januari 2028 ingaan. Dat lijkt nog ver weg maar in de tussentijd zijn wij al druk bezig met de voorbereiding op de nieuwe regels. Daarbij moeten we soms ook keuzes maken. Eén van die keuzes is bijvoorbeeld hoe we de pensioenpremies in de toekomst gaan beleggen. Bij het maken van deze keuze kun je ons helpen. Wij willen graag weten hoe jij aankijkt tegen beleggen en de risico’s die daarbij horen. 

Een beleggingsbeleid dat past bij jouw voorkeuren
Elke maand wordt er premie betaald voor jouw pensioen. Deze inleg van premies alleen is niet genoeg om alle pensioenen te kunnen betalen en waardevast te houden. Daarom beleggen wij deze premies. Op die manier behalen we rendement voor het betalen van pensioenuitkeringen. Zoals je weet, kent beleggen risico’s. Wij willen bij onze beleggingskeuzes zoveel mogelijk rekening houden met de voorkeuren van onze deelnemers. Daarom onderzoeken we de voorkeuren van jou en je (oud-)collega’s.  

Je ontvangt van ons een uitnodiging op jouw (digitale) deurmat!
Door een digitale vragenlijst in te vullen, kun je meedoen aan het onderzoek. Het is belangrijk dat veel deelnemers de vragenlijst invullen. Alleen dan kunnen we ons beleid goed laten aansluiten op de voorkeuren van onze deelnemers, jullie dus. Meedoen kost je maar 10 tot 12 minuten. Je ontvangt van ons een uitnodiging op de (digitale) deurmat met een link om deel te nemen aan het onderzoek. Je hebt t/m 2 juli 2023 de tijd om het onderzoek in te vullen.

Persoon achter laptop

Veelgestelde vragen over het onderzoek

Kan ik het onderzoek fout invullen? 
Nee, er zijn geen goede of foute antwoorden. Je geeft in het onderzoek jouw persoonlijke voorkeuren aan. 

Hoe werken de vragen met de cirkels over risicohouding? 
In het onderzoek zitten vragen met cirkels verwerkt. Dit is een goedgekeurde onderzoeksmethode door de AFM (de toezichthouder) en hiermee kunnen wij op een zo neutraal mogelijke manier jouw risicovoorkeuren meten. Wij kunnen ons voorstellen dat je nog niet eerder zulke vragen hebt gezien. Hiernaast zie je een legenda waarmee de opbouw van de cirkels wordt toegelicht.

Wat als ik niets van beleggen af weet? 
Ook als je niet veel weet van beleggen, kun je deelnemen aan het onderzoek. In de vragenlijst wordt elke vraag zorgvuldig ingeleid. Wil je meer weten over beleggen? Op onze website vind je meer informatie.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag. Onze contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

Het onderzoek is anoniem

Onafhankelijk onderzoeksbureau Ipsos voert het onderzoek voor ons uit. Jouw antwoorden worden anoniem verwerkt en zijn dus niet tot jou te herleiden. 

Jouw gegevens zijn veilig

Om de beveiliging en vertrouwelijkheid van jouw gegevens te waarborgen, hebben wij een verwerkersovereenkomst gesloten met Ipsos. In ons privacystatement vind je meer informatie over hoe wij omgaan met jouw persoonsgegevens. 

 

Heb je nog vragen?

Heb je vragen of wil je meer informatie?

  • Voor technische vragen over het onderzoek kun je contact opnemen met de helpdesk van Ipsos via MarsPF@ipsos-online.com
  • Voor vragen over jouw pensioen bij Mars Pensioenfonds kun je contact opnemen met pensioenservice.
  • Meer informatie over de nieuwe pensioenregels vind je hier.