Blog

Beleggen voor jouw pensioen: waarom eigenlijk?

6 oktober 2023

Voor de opbouw van je pensioen wordt er iedere periode premie betaald. Dat geld staat niet op een spaarrekening, maar wordt door Mars Pensioenfonds belegd. En dat is maar goed ook. Bestuurslid Rianne Steenbergen legt je uit waarom.

Waarom belegt Mars Pensioenfonds de premies?

Als je zelf gaat beleggen krijg je als het goed is de waarschuwing: “je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen”. Beleggen is namelijk niet zonder risico. Ook Mars Pensioenfonds loopt beleggingsrisico’s. Daarom vraag je je misschien af, waarom doen jullie dat eigenlijk?

Met de premie die iedere periode betaald wordt voor jouw pensioen heeft Mars Pensioenfonds een belangrijk doel: dat geld laten groeien zodat jouw pensioen later zo hoog mogelijk is. Daarom is het nodig om de premie te beleggen. Een belangrijk deel van jouw pensioen wordt namelijk verdiend met de opbrengst van beleggingen. Als vuistregel kun je ongeveer stellen dat pensioenfondsen over de hele looptijd gezien de premieinleg in waarde meer dan verdrievoudigen. Zonder beleggingen zou je pensioen veel lager zijn of zou je veel meer premie moeten betalen. 

Maar hoe zit het dan met die risico’s?

Beleggen is nooit zonder risico. Maar beleggen is vooral heel spannend als je nu geld inlegt dat je volgend jaar al wilt gebruiken. Dan heb je kans dat je beleggingen nét in dat jaar dalen. Pensioenfondsen beleggen echter voor de lange termijn. Slechte jaren worden dan goedgemaakt door goede jaren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar op de lange termijn levert beleggen eigenlijk altijd meer op dan sparen. Zeker als de spaarrente erg laag is. Zo heb jij de grootste kans op een goed pensioen.

Pensioenfondsen beleggen altijd in een mix van beleggingen. Dus beleggingen met meer risico en een hoger verwacht rendement (bijvoorbeeld aandelen) en beleggingen met minder risico’s en een lager verwacht rendement (bijvoorbeeld obligaties). De beleggingen worden bovendien gespreid over verschillende categorieën, sectoren en landen. Dat verlaagt het risico van beleggen en zorgt dat de beleggingsresultaten stabieler worden.
 

Rianne Steenbergen

Goed om te weten

In het nieuwe pensioenstelsel speelt beleggen een grote rol. Daarom hebben wij dit jaar onderzoek gedaan naar wat jullie vinden van beleggen en de risico’s die daarbij horen. Dat nemen wij mee in onze voorbereiding op de nieuwe pensioenregeling. Op dit moment zijn de werkgever en sociale partners aan zet om beslissingen te nemen over de nieuwe pensioenregeling. Zodra er meer duidelijkheid is over wat dit voor jou betekent, brengen wij je op de hoogte. 

Meer weten?

Wil je meer informatie over onze beleggingen en de afspraken die Mars Pensioenfonds daarover gemaakt heeft? Bekijk dan onze beleggingsbeginselen op deze pagina

Heb jij een vraag over beleggen? Of wil je ergens meer over weten? Laat het ons weten! Wie weet beantwoordt een bestuurslid volgende keer jouw vraag.

Stel jouw vraag over beleggen