Interview

De mensen achter het pensioenfonds: Paul van Beek

20 december 2022

Het bestuur van Mars Pensioenfonds bestaat uit mensen die bij Mars werken of gewerkt hebben. Maar wie zijn de bestuursleden? In dit artikel lees je meer over bestuurslid Paul van Beek.

Wie ben je en hoe ben je bij Mars terecht gekomen?

Mijn naam is Paul van Beek, ik ben 48 jaar en woon in Uden met mijn vriendin en twee kids van 12 en 15 jaar. Ik ben opgegroeid in Uden en heb gestudeerd in Vlissingen aan de Hogere Zeevaartschool voor de opleiding tot Maritiem Officier, aangezien ik geen 8 tot 5 baan wilde. Die heb ik nog steeds niet, ook bij Mars niet. Ik heb een tijd gevaren, maar heb uiteindelijk een wal-baan gezocht om niet steeds 6 maanden van huis te zijn. Ik ben in 1999 bij Mars begonnen en werk hier nu ruim 23 jaar. Een schip is eigenlijk ook een soort fabriek. Alles wat je nodig hebt in een fabriek als die van Mars heb je aan boord van een schip ook. Daar maak je geen chocolade, maar heb je wel de systemen om warmte, drinkwater, elektriciteit etc. te maken. Een schip op zee ligt alleen niet elke avond op dezelfde plek zoals de fabriek in Veghel.

Wat voor een werk heb je gedaan en doe je nu bij Mars?

Ik ben begonnen in Veghel als process technician bij Engineering, waar we machines ontwerpen om van grondstoffen repen maken. Deze grote, lompe machines daar zijn wel aan mij besteed. Dat is misschien de link naar de scheepvaart, waar alles ook wat groter en grondstoffelijker is. In 2004 ben ik verhuisd naar Engeland om daar voor Mars een aantal projecten te doen. In 2007 ben ik teruggekomen en heb ik diverse projecten gedaan in Europa. In 2011 zijn we steeds meer wereldwijd gaan werken met ons team. Onder andere in Dubai, China, Egypte, India, Rusland, Amerika en Brazilië. Momenteel ben ik als Global Engineer verantwoordelijk voor de filled bar lijnen (Mars, Snickers, Milky Way), de biscuit lijnen (Twix, Balisto), de lijnen voor bonbons en tabletchocolade, en de pinda’s.

Wat is het leukste aan werken bij Mars?

De mensen. In mijn werk heb ik de mogelijkheid om heel veel mensen te ontmoeten en verschillende culturen te ontdekken. Elke dag is anders, soms met nieuwe mensen, soms met dezelfde mensen. Die combinatie en diversiteit is belangrijk. Ik werk het liefst met mensen die écht betrokken zijn en dingen willen verbeteren. Je wilt samen iets creëren en boven jezelf uitstijgen. En dat kunnen wij, met onze eigen associates en zeker ook samen met leveranciers en onze global partners.

Hoe ben jij in de wereld van pensioen terechtgekomen?

Ik werkte bij Mars nauw samen met het team van Wim van de Laar die al een tijd actief is binnen Mars Pensioenfonds. Hij heeft mij gevraagd of ik interesse zou hebben in een functie bij het fonds. Wat het voor mij interessant maakte was de uitdaging om iets nieuws te leren en niet gelinkt aan mijn dagelijks werk. En het raakt je, het pensioenfonds. We praten bij Mars veel over ambities & ontwikkeling. Ik denk dat iedereen eigenlijk in zijn persoonlijke plan mag hebben staan: ik wil naar mijn pensioen toe. Uiteindelijk is je pensioen wel een verlengstuk van je werkzame leven en dus carrière. Alles wat je doet in je carrière zie je terug in je pensioen. Dat vond ik interessant, en het was voor mij het juiste moment voor een nieuwe, aanvullende uitdaging, dus ben ik gestart in de Talentpool.

Wat houdt de Talentpool in?

De Talentpool is een traject om je klaar te stomen voor een rol bij Mars Pensioenfonds. Het is een veilige omgeving waar je kunt leren, uitproberen en meemaken wat het is. In de Talentpool krijg je een coach toegewezen die al actief is binnen Mars Pensioenfonds. Daar kun je mee sparren en al je vragen aan stellen. Samen met je coach stel je een aantal doelen op en ga je aan de slag. Ik heb zelf eerst meegelopen in het verantwoordingsorgaan. Je bent aanwezig bij bestuursvergaderingen en volgt trainingen van interne en externe specialisten over diverse onderwerpen.

Fabriek
fabriek 3

Wist je al iets over pensioen voordat je bij de Talentpool kwam?

Ik kom niet uit de pensioenwereld of de financiële wereld dus voor mij was eigenlijk alles nieuw. Er zijn wel veel parallellen. Risicoanalyse, projecten en besluiten over investeringen doe ik bijvoorbeeld ook in mijn reguliere werk voor Mars, maar je zit hier in een hele andere context. Je praat over hele andere onderwerpen en enorme bedragen. Voor de dingen die raakvlakken hebben met je eigen werk is het traject binnen de Talentpool wat makkelijker en voor zaken die verder van je af staan vraagt het wat meer aandacht. Het is waardevol om samen te werken met mensen die wel een financiële achtergrond hebben. Omdat ik vanuit mijn achtergrond weer anders over dingen denk, kun je alles met frisse ogen bekijken. Zo vullen we elkaar goed aan. Je hoeft niet op elk gebied altijd de expert te zijn. Zorg dat je zelf voldoende weet om de juiste vragen te stellen, vertrouw op de experts waar je mee werkt en gebruik hen als klankbord als je zelf iets niet weet of iets wilt leren. Zo word je een betere bestuurder en het bestuur samen sterker als team.

Wat vind jij het meest waardevolle aan de Talentpool? 

Er gaat een hele andere wereld voor je open. Je leert zoveel nieuwe dingen, je wordt er zoveel rijker van als mens en je kunt ook heel veel toevoegen. De Talentpool is natuurlijk een mooie manier om daarvan te proeven. Als je uiteindelijk doorstroomt naar het verantwoordingsorgaan, naar het bestuur en/of één van de commissies, heb je invloed op de koers die we varen. Het pensioenfonds zijn niet alleen maar oude, grijze mannen in pakken en stropdassen. Tijden veranderen. De bestuurders van de toekomst zijn de mensen die nu beginnen in de Talentpool en die brengen diversiteit met zich mee. Qua leeftijd, geslacht, opleidingsachtergrond, waar ze geboren en getogen zijn. Dat zien we vandaag al terug in ons pensioenfonds. Dat is waarom de Talentpool is opgezet. Pensioen is de kroon op je carrière en die kun je nu beïnvloeden.

Welke functies heb je vervuld bij Mars Pensioenfonds en wanneer ben je bestuurslid geworden?

Ik ben eind 2019 begonnen in de Talentpool. Dat heb ik een klein jaar gedaan. In die periode heb ik ons pensioenfonds goed leren kennen en heb ik meegedraaid met het verantwoordingsorgaan. Eind 2020 is mij gevraagd of ik door wilde stromen als aspirant bestuurslid. In 2021 heb ik een opleiding gevolgd bij SPO (Stichting Pensioen Opleidingen). Die opleiding heb ik succesvol afgerond. Omdat je als bestuurslid een grote verantwoordelijkheid hebt zijn er vervolgens nog behoorlijk wat stappen die je moet doorlopen voor je definitief wordt benoemd tot bestuurslid. Support van je lijnmanager, want het kost je een dag in week, de Raad van Toezicht, P&O en de ondernemingsraad moeten haar goedkeuring geven en ik moest worden voorgesteld aan DNB (De Nederlandsche Bank). In mei 2022 ben ik goedgekeurd door DNB en in juni ben ik geïnstalleerd als bestuurslid namens de actieve deelnemers.

Wat hoop jij bij Mars Pensioenfonds te bereiken?

Ik denk dat wat de mensen bij Mars Pensioenfonds doen, ze heel goed doen. Kijk bijvoorbeeld waar we staan qua dekkingsgraad, een simpele graadmeter. Ik kom dus niet ineens alles anders doen, maar ik kom wel vers bloed brengen. Sommige mensen zeggen ‘never change a winning team’, maar als je nooit iets verandert, dan blijf je niet winnen. Je wilt eigenlijk streven naar ‘continuous improvement’. Je wilt leren van de ervaringen uit het verleden en continu verbeteren. Zo gaat alles steeds sneller en efficiënter. Wat ik graag zou willen laten zien is dat de wereld van pensioen geen oubollige, grijze-mannen-in-pak-cultuur is. Ik wil laten zien dat het pensioenfonds ook dynamisch en attractief kan zijn.

Wat is jouw persoonlijke pensioentip?

Laat je horen! De invloed die je nu hebt, de stem die je nu laat horen, zie je terug over 10, 20, 30 jaar of wanneer jij met pensioen gaat. Ons belangrijkste doel is en blijft om voor een goed pensioen te zorgen voor onze medewerkers. Als je me op kantoor ziet lopen, spreek me dan vooral aan. Meld je aan voor de nieuwsbrief, neem deel aan enquêtes en laat je stem horen. Dan is het aan ons de taak om op basis daarvan te besluiten wat het beste is en samen de beste balans te vinden.