Interview

De mensen achter Mars Pensioenfonds: Rianne Steenbergen

16 maart 2022

Het bestuur van Mars Pensioenfonds bestaat uit mensen die bij Mars werken of gewerkt hebben. Maar wie zijn de bestuursleden? In dit artikel lees je meer over bestuurslid Rianne Steenbergen.

Wie ben je en hoe kwam je bij Mars terecht?

Ik ben Rianne Steenbergen en woon in Berlicum, in de buurt van de Mars fabriek in Veghel. Ik woon daar met Geert-Jan en drie puberdochters. Dertig jaar geleden ben ik na mijn studie bij Mars gaan werken en nooit meer weggegaan. Ik zie mijn sollicitatie bij Mars als mijn redding, anders was ik misschien wel accountant geworden, een beroep waarvan ik nu weet dat het helemaal niets voor mij zou zijn geweest. Ik heb bij Mars al heel veel leuke rollen gehad, van Finance tot Business planning & Logistiek en Activity management. De laatste dertien jaar werk ik weer binnen Finance op een globale afdeling die Treasury en Benefits heet en houd mij bezig met de beleggingen van de pensioenfondsen van Mars in de EMEA regio.

Het leukste van het werken bij Mars is..

De mogelijkheden om je te ontwikkelen en de afwisseling. Mars heeft mij dat altijd geboden. Ik heb altijd het liefst gewerkt in banen waar de aandacht ligt op het ontwikkelen van nieuwe dingen en verbetering. Ook in mijn huidige baan in de beleggingen en bij het pensioenfonds vind ik dat terug. Nu is pensioen een langere termijn ding, maar er zijn altijd actualiteiten zoals de coronacrisis of verantwoord beleggen waar we op in moeten spelen. Dat maakt het werken op dit vlak heel interessant en dynamisch. Daarbij is de beleggingswereld ook nog eens intellectueel uitdagend. Daardoor leer ik nog elke dag bij en kan dat meteen toepassen voor de Mars pensioenfondsen in de regio.

Inspiratie haal ik uit..

Mensen met ambitie die ergens helemaal voor gaan, bijvoorbeeld voor een baan, een vereniging, goed doel of hobby waar ze proberen goed in te zijn. Gelukkig heb ik altijd mijn ei kwijt gekund in mijn baan bij Mars, want ik heb zelf moeite om de tijd te vinden voor een hele fanatieke hobby. De vrije tijd die ik heb besteed ik aan klussen in en rondom huis, het liefst samen met mijn 80-jarige vader, die mij inspireert met hoe actief en energiek hij in het leven staat. Tijdens de coronacrisis hebben we menig klusproject aangepakt. Ik hoop dat nog lang samen te kunnen doen.

Wanneer ben je bestuurslid geworden bij het Mars Pensioenfonds?

Zes jaar geleden werd ik gevraagd om Mars te vertegenwoordigen in het Bedrijfstakpensioenfonds Zoetwaren. Vijf jaar geleden kwam er een plek vrij binnen het bestuur van het Mars Pensioenfonds en deed het bedrijf een beroep op mij om het bestuur te versterken. En dat heb ik natuurlijk gedaan, want ik vind het een enorme eer om het bedrijf en mijn collega’s te vertegenwoordigen in het pensioenfonds en te zorgen voor een goed pensioen.

Wist je eigenlijk al veel van pensioen voordat je bestuurslid werd bij het Mars Pensioenfonds?

Ik heb een financiële opleiding en ik ben altijd financieel zelfredzaam geweest. Belastingaangiftes, hypotheken, verzekeringen horen allemaal bij mijn takenpakket thuis. Maar zoals veel mensen van mijn leeftijd had ik mij maar beperkt verdiept in mijn pensioen. Het jaarlijkse Uniform Pensioenoverzicht (UPO) bekeek ik goed en af en toe een bezoekje aan de website gaf mij voldoende vertrouwen in de pensioenvoorziening van Mars. Toen ik op mijn huidige baan solliciteerde, kreeg ik pas echt beter inzicht in en nu ik zelf bestuurslid ben, kan ik ook een steentje bijdragen.

Wat hoop jij bij het Mars Pensioenfonds te bereiken?

Mars is echt een bedrijf waar ik mij thuis voel en dat is niet in de laatste plaats vanwege mijn collega’s. De meeste van ons houden van aanpakken en we hebben energie om samen het bedrijf vooruit te helpen. Ik wil graag een bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat de Mars collega’s in Nederland wanneer ze met pensioen zijn, een goed inkomen hebben. En dat geldt voor de huidige collega’s maar ook voor mijn oud-collega’s; de huidige gepensioneerden.

Wat vind je belangrijk binnen het pensioenfonds voor deelnemers?

Ik vind het belangrijk dat het bestuur goed zijn best blijft doen en de belangen van alle collega’s en het bedrijf goed afweegt. Om die belangen goed te behartigen is betrokkenheid van collega’s bij hun pensioen heel belangrijk. We moeten ze goed informeren over hun pensioen en ook hun mening vragen op het moment dat dat nodig is. Het is een uitdaging om vooral jonge mensen te interesseren voor hun pensioen, maar als dat lukt is dat voor alle partijen, bestuur en de deelnemers, wel een enorme winst.

En als die interesse gewekt is, zijn er misschien ook wel deelnemers die in het bestuur een steentje bij willen dragen. Vooral jongeren en vrouwen erbij zou goed zijn voor de diversiteit.

Wat is jouw persoonlijke pensioen tip?

Wacht niet met leven tot na je pensioen! Probeer nu al de dingen te doen die je voor na je pensioen wenst en geniet. Maar kijk wel regelmatig naar je pensioen zodat je een beeld hebt van je inkomen als je gepensioneerd bent. Het zou invloed kunnen hebben op je overige financiële beslissingen. En als dat lastig is, zoek dan hulp van je familie, vrienden, collega’s of een professional.