Interview

William van Ettinger neemt afscheid als voorzitter

21 juni 2022

Na 25 jaar als voorzitter van Mars Pensioenfonds werkzaam te zijn geweest neemt William van Ettinger per 1 juli 2022 afscheid. William werkte ruim 37 jaar voor Mars. Hij is ooit begonnen als Treasury Manager, waarna hij doorgroeide tot Chief Financial Officer (CFO) oftewel financieel directeur en uiteindelijk was hij voorzitter van Mars Pensioenfonds.

William, na 25 jaar neem jij afscheid als voorzitter van Mars Pensioenfonds. Hoe voelt dat?

Dat voelt heel raar, maar ik heb er wel al een tijd naar toe geleefd. Een jaar geleden speelde ik met de gedachte om te stoppen als voorzitter. Dit heb ik besproken met mijn vrouw en dochters en nog eens goed over nagedacht tijdens mijn vakantie. Eind september 2021 heb ik de knoop doorgehakt.

Na al die jaren mij met veel plezier 100% ingezet te hebben voor het pensioenfonds is het wel gek om het achter mij te laten en niet meer te mogen bemoeien met onderwerpen. Maar ik neem met een goed gevoel afscheid als voorzitter.

Wat ga jij het meeste missen?

De collegiale contacten! Je hebt zoveel contacten vanuit de werksfeer, mensen die je stimuleren op kennisgebied, maar ook professioneel. Maar de (soms felle) discussies en gezamenlijk iets bereiken ga ik ook missen.

Hoe ben jij 25 jaar geleden voorzitter geworden?

Dit is eigenlijk wel een leuk verhaal. Het Mars kantoor is een open ruimte dus als iemand jou nodig heeft, zie je die al snel aankomen. William van Bilsen (destijds HR manager) en Bill Massink (destijds voorzitter MPF) liepen naar mij toe. In eerste instantie denk je dan ‘heb ik iets verkeerd gedaan?’, maar zij kwamen naar mij met een verzoek. Bill ging aftreden als voorzitter en zij zagen in mij de juiste opvolger. De eerst volgende bestuursvergadering van MPF vertelde Bill: ‘Ik treed af als voorzitter en William is mijn opvolger.’ En dat was op 15 mei 1997.

William

Wat doet een voorzitter eigenlijk?

Een voorzitter moet bepaalde competenties hebben om de rol te vervullen. Zo moet je kennis van zaken hebben op pensioengebied, maar ook over beleggingen. Daarnaast bezit een voorzitter ook leiderschapskwaliteiten.

Als voorzitter heb je veel overleggen, bereid je stukken voor waarop beslissingen genomen worden, zorg je voor agendamanagement voor de bestuursvergadering en stel je met het bestuur het beleggingsbeleid vast. Maar het belangrijkste: een voorzitter houdt toezicht op het totale proces en zorgt dat het fonds goed functioneert.

Als je één ding mag kiezen, waar ben je dan het meest trots op?

Eén ding benoemen over 25 jaar voorzitterschap is lastig. Ik ben het meest trots op:

  • Het behouden van de eindloonregeling zolang dit mogelijk was. We wilden niet dat bestaande medewerkers noodgedwongen over moesten naar de nieuwe regeling (MUP/MSP). De eindloonregeling kon blijven bestaan en veel medewerkers bleven in die regeling hun pensioen opbouwen.
  • De goede samenwerking die MPF zoekt met het bedrijf en alle ondersteuning die we vanuit het bedrijf krijgen. Dit zorgt voor geweldige resultaten, een hoge dekkingsgraad en een goede financiële positie.
  • Het opzetten van het Treasury en Beneftis center voor het EMEA gebied bij Mars Inc . Dit is een expertisecentrum met veel kennis over onder onderwerpen zoals beleggingen. Het Mars Pensioenfonds heeft veel profijt van deze kennis.

30 juni 2022 is jouw officiële laatste dag. Wat ga je daarna doen?

Eigenlijk hetgeen wat ik nu al doe alleen heb ik er straks meer tijd voor. Mijn vrouw en ik houden van reizen en fietsen en dat doen we nu ook al graag. Maar straks hoeven we minder te plannen en geen rekening te houden met werk.

Ik wil meer lezen en dan voornamelijk over de geschiedenis. Ook hebben we een woonboerderij en daar valt altijd wel iets te moderniseren. Ik heb twee kleinkinderen waar ik graag tijd mee doorbreng, bijvoorbeeld naar hun hockeywedstrijden gaan. Daarnaast is mijn jongste dochter in verwachting van een tweeling en daar kijk ik ook naar uit. Iemand zei laatst tegen mij ‘jij vult je dagen wel’. En dat klopt ook.

Jouw opvolger moet nog officieel benoemd worden, maar wat wil je hem meegeven?

Tegenwoordig moet De Nederlandsche Bank (DNB) goedkeuring geven voor de benoeming. Dat was 25 jaar geleden nog niet zo. De beoogde voorzitter is wel bekend. Dat is Fred Nieuwland. Hij heeft nog een officieel gesprek met DNB en zodra DNB positief besluit, kunnen we hem officieel benoemen.

Ik ken hem al sinds 2007 toen hij in dienst kwam bij Mars. Fred en ik hebben veel samengewerkt. Hij heeft laten zien dat hij een waardige opvolger is. Hij is enthousiast en vastberaden. Ik wens Fred toe dat hij dit blijft volhouden, want de pensioenwereld staat niet stil. Hij heeft een goed team en goed bestuur om zich heen en het fonds staat er goed voor. Ik heb veel vertrouwen in de mensen achter Mars Pensioenfonds en draag mijn werk met een goed gevoel over.

Als je alle deelnemers nog één keer een persoonlijke pensioen tip mag geven, wat zou dat dan zijn?

Voor de jongere deelnemers, ik weet dat pensioen ver weg lijkt, maar het is goed als je je in het pensioen verdiept. Het wordt vaak alleen gezien als een oudedagsvoorziening, maar binnen jouw pensioenregeling is veel meer geregeld. Denk bijvoorbeeld aan de regelingen die wij hebben bij arbeidsongeschiktheid of bij geval van overlijden.

Voor de deelnemers dichterbij het pensioen: als het kan en je vindt het leuk, blijf werken. Als je wilt stoppen met werken dan mag dat natuurlijk ook. Maar bovenal: geniet van je pensioen!

Nog één allerlaatste boodschap voor de deelnemers

De komende jaren komen er veranderingen in de pensioenwetgeving. Houd de berichten in de gaten en wees alert op de communicatie die je ontvangt. En heb je vragen? Laat het weten. Bel de pensioencoaches van het Mars Pensioenfonds of schakel een financieel adviseur in.