Nieuws

Rentebijschrijving MUP-regeling eerste helft 2023

28 maart 2023

De rentebijschrijving voor de MUP-regeling voor de eerste helft van 2023 is vastgesteld. Voor actieve deelnemers is dit 13,0%. Voor gewezen deelnemers is dit 0,0%.

Hoe bouw je pensioen op in de MUP-regeling?



In de MUP-regeling bouw je op jouw MUP-rekening kapitaal op. Dat kapitaal kan groeien door de premies die erop gestort worden. Daarnaast kan de rekening groeien door rentebijschrijving. 

Hoe wordt de rentebijschrijving bepaald?



Het rentepercentage wordt steeds van te voren voor een half jaar vastgesteld, waarbij het volgende geldt:

  • Het rentepercentage is gebaseerd op de prijsindexcijfer, dat wordt gepubliceerd door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Voor het prijsindexcijfer vanaf januari wordt gekeken naar de periode september-september.
  • Het percentage is maximaal 3% hoger dan het prijsindexcijfer.
  • Het percentage is minimaal 0% en maximaal 13% op jaarbasis.
  • Het percentage is afhankelijk van het rendement van het fonds en de rentebijschrijving is alleen mogelijk als het pensioenfonds voldoende geld heeft om dit te kunnen doen.

Wat betekent dit voor mij?



Ben je een actieve deelnemer? Dan is deze rente in de periode 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2023 voor jou 13,0%. 

Ben je een gewezen deelnemer? Dan geldt voor jou in de eerste helft van 2023 een bijschrijving van 0,0%. In deze periode groeit jouw MUP-rekening dus niet door rentebijschrijving.

Waarom krijgen gewezen deelnemers dit halfjaar geen rentebijschrijving? 



Het rendement van het fonds in de eerste helft van vorig jaar was negatief. Dit rendement wordt gebruikt bij de bepaling van het rentepercentage. Volgens het beleid van Mars Pensioenfonds wordt in die situatie voor gewezen deelnemers de rente aangevuld tot 0%. Dit voorkomt dat het MUP kapitaal kleiner wordt. Voor actieve deelnemers is het beleid dat er bij een negatief rendement wel rente kan worden toegekend op basis van de prijsindex, als het fonds daarvoor voldoende geld heeft.