Pensioen 123 Laag 2

Beleggen (MUP/MSP)

De premies voor de MUP/MSP-regeling worden belegd. Mars Pensioenfonds belegt de premies in de MUP-regeling voor jou. Jij kiest zelf op welke manier je de premies in de MSP-regeling belegt. Dat kan via een Life Cycle of een eigen persoonlijke beleggingsmix. Je kunt dus keuzes maken die passen bij jouw persoonlijke pensioendoelen.

Vanaf je 58ste kies je voor het kapitaal in de MSP-regeling of je later een vast of variabel pensioen wilt krijgen. Dat is een voorlopige keuze die je op de pensioendatum weer kunt veranderen. Maar je keuze heeft wel gelijk invloed op hoe je vanaf dat moment gaat beleggen.

Beleggen in de MUP-regeling

In de MUP-regeling vorm je een kapitaal op je MUP-rekening. Mars Pensioenfonds belegt dit kapitaal voor jou. Op deze MUP-rekening krijg je rendement van Mars Pensioenfonds. Wij proberen een zo hoog mogelijk rendement te geven, maar het rendement is maximaal 3% hoger dan de prijsindex. Het rendement dat je krijgt is afhankelijk van het beleggingsrendement van Mars Pensioenfonds en wat Mars Pensioenfonds hierover besluit. Het rendement kan dus ook lager zijn.

Beleggen in de MSP-regeling

In de MSP-regeling vorm je een kapitaal op je MSP-rekening. Jij kiest zelf op welke manier je dit kapitaal belegt. Hierbij heb je een aantal keuzes:

  • Life Cycles: Mars Pensioenfonds zorgt ervoor dat jouw premies worden belegd. Je kunt kiezen uit 2 Life Cycles: de Life Cycle Vast en Life Cycle Variabel. Tot je 58ste zijn de Life Cycle Vast en Life Cycle Variabel aan elkaar gelijk. Vanaf 58 jaar gaan ze uit elkaar lopen.
  • Vrij beleggen: bij Vrij beleggen kun je zelf bepalen hoe je premies worden belegd. Je kunt dan kiezen uit de beleggingsfondsen die Mars Pensioenfonds hiervoor heeft geselecteerd. Als je hiervoor kiest, moet je de afbouw naar vast/variabel pensioen zelf via de beleggingsmix regelen. Dit werkt heel anders dan deelnemen aan de Lifecycles.

Risico en leeftijd

In de Life Cycles beleg je steeds minder risicovol naarmate je ouder wordt. Als je nog jong bent, beleg je meer in aandelen. Aandelen leveren naar verwachting gemiddeld een hoger rendement op dan bijvoorbeeld obligaties.

Maar aandelen kunnen ook minder waard worden. Dat is een beleggingsrisico. Daarom beleg je als je ouder wordt automatisch minder risicovol. Bijvoorbeeld in obligaties in plaats van aandelen. Het rendement op obligaties is meestal lager dan het rendement op aandelen. Maar de kans dat obligaties ineens minder waard worden is klein. Lees hier meer over de risico's voor je pensioen. 

Kies voor een vast of variabel pensioen

Met het pensioenkapitaal dat je opbouwt, koop je op je pensioendatum een pensioen in. Je kiest dan voor een vast of een variabel pensioen. Voor het kapitaal uit de MSP-regeling kun je al vanaf je 55ste een voorlopige keuze maken. We raden je aan om dit uiterlijk op je 58ste te doen. Dit is belangrijk, want een vast en variabel pensioen vragen allebei om een andere manier van beleggen. Ook deze keuze maak je via de Beleggingswijzer. Wij passen je beleggingen op je keuze aan. 

Kies de manier van beleggen die bij je past

Dat doe je via de Beleggingswijzer in Mijn Planner in MijnMarsPensioen. De vragen die je daar ziet, helpen je een keuze te maken. Let op: De Beleggingswijzer is een hulpmiddel. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor (de gevolgen van) je keuze. Een financieel adviseur kan je helpen bij je keuze.