Nieuws

Nieuwe pensioenregeling: verenigingen van gepensioneerden kunnen hun stem laten horen

21 december 2023

De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met de Wet toekomst pensioenen. Daarom gelden er sinds 1 juli 2023 nieuwe regels voor pensioen. Door deze nieuwe regels gaat de pensioenregeling bij Mars Pensioenfonds uiterlijk 1 januari 2028 veranderen. Op basis van de nieuwe regels maken de sociale partners (Mars en de Ondernemingsraden) afspraken over de nieuwe pensioenregeling. Voor verenigingen van gepensioneerden en verengingen van oud-deelnemers is er een wettelijk hoorrecht zodat zij hun stem kunnen laten horen

Wie behartigen de belangen van de deelnemers?

De sociale partners (Mars en de Ondernemingsraden) beslissen samen hoe de nieuwe pensioenregeling eruit komt te zien. De Ondernemingsraden vertegenwoordigen de belangen van de deelnemers aan de onderhandelingstafel. Het Bestuur van Mars Pensioenfonds toetst of de nieuwe regeling uitvoerbaar is en of het voorstel hoe de huidige pensioenen worden omgezet naar de nieuwe regels evenwichtig is. In het bestuur zitten bestuursleden die de actieve deelnemers en gepensioneerden vertegenwoordigen. 

Daarnaast is er bij Mars Pensioenfonds een Verantwoordingorgaan, hierin zitten ook vertegenwoordigers namens de actieve deelnemers en gepensioneerden. Het Verantwoordingsorgaan adviseert het bestuur en heeft een verzwaard adviesrecht over belangrijke besluiten van het Bestuur over het nieuwe pensioenstelsel. Daarom is het Verantwoordingsorgaan bij Mars Pensioenfonds ook uitgebreid van 3 naar 6 leden.

Hoorrecht

In de Wet Toekomst Pensioenen is een wettelijk hoorrecht voor verenigingen van gepensioneerden en verenigingen van oud-deelnemers opgenomen. Deze verenigingen krijgen de mogelijkheid om hun stem te laten horen aan de sociale partners (Mars en de Ondernemingsraden) over het voorstel hoe de huidige pensioenen worden omgezet naar de nieuwe regels, ook wel invaren genoemd. 

Verenigingen van gepensioneerden en verenigingen van oud-deelnemers kunnen hun stem laten horen

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Mars en de Ondernemingsraden maken afspraken over de nieuwe regeling en de omzetting van de huidige pensioenen naar de nieuwe regels. Deze afspraken worden vastgelegd in een transitieplan. Voor verenigingen van gepensioneerden en verengingen van oud-deelnemers is er een wettelijk hoorrecht zodat zij hun stem kunnen laten horen. 

Mars heeft contact opgenomen met de Mars Senioren Club met de vraag of zij gebruik willen maken van dit hoorrecht. Zij hebben aangegeven er vertrouwen in te hebben dat gepensioneerden goed vertegenwoordigd zijn in het Bestuur en Verantwoordingsorgaan van Mars Pensioenfonds. Zij zullen daarom geen gebruik maken van het wettelijk hoorrecht.

*Update februari 2024 Inmiddels heeft de Mars Senioren Club laten weten dat ze hun besluit hebben herzien en wel gebruik willen maken van het hoorrecht. 

Voorwaarden aan verenigingen

Verenigingen die gebruik willen maken van het hoorrecht, moeten volgens de Wet toekomst pensioenen aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Het moeten verenigingen zijn met een volledige rechtsbevoegdheid 
  • In de statuten van de vereniging moet staan dat zij de belangen van gepensioneerden of oud-deelnemers behartigen
  • De vereniging moet minimaal 1000 gepensioneerden of oud-deelnemers vertegenwoordigen, of 10% van alle gepensioneerden of oud-deelnemers van Mars Pensioenfonds

Waar kunnen verenigingen zich melden?

Verenigingen van gepensioneerden en verenigingen van oud-deelnemers kunnen een email sturen aan: pensioenservice@marspensioen.nl

Of een brief sturen aan: Mars Pensioenfonds t.a.v. het bestuur, Postbus 123, 1180 AC Amstelveen

Aanmelden kan tot 1 maart 2024