Nieuws

Meer tijd nodig voor het besluit over indexatie

21 december 2023

Wij proberen de pensioenen elk jaar te verhogen. Dit noemen we indexatie. Het bestuur van Mars Pensioenfonds besluit aan het eind van elk jaar of verhoging van de pensioenen mogelijk is, en zo ja met hoeveel. De indexatie van het ‘extra pensioen’ van actieve deelnemers is bekend, maar dit jaar is er meer tijd nodig voor de beslissing over de indexatie voor gepensioneerden en gewezen deelnemers. In dit bericht leggen we uit waarom.

De indexatie van het ‘extra pensioen’ is bekend

De eindloonregeling is de afgelopen jaren een paar keer aangepast. Een deel van het pensioen is toen apart gezet. Dit pensioen is het ‘extra pensioen’. Dit pensioen proberen we elk jaar te verhogen. Deze verhoging is gekoppeld aan de loonstijging. Op deze pagina lees je daar meer over. Dit jaar wordt het ‘extra pensioen’ van actieve deelnemers verhoogd met 7,23%. 

Hoeveel verhoging is mogelijk voor gepensioneerden en gewezen deelnemers? 

Het verhogen van de pensioenen is alleen mogelijk als de financiële positie van het fonds goed genoeg is. Volledige indexatie volgens ons beleid betekent dat pensioenen voor 75% mee kunnen stijgen met de prijsstijging tot een maximum van 3%. 

Mars Pensioenfonds gebruikt voor die berekening het consumentenprijsindexcijfer (CPI) voor alle huishoudens van september tot september. Dit cijfer wordt jaarlijks door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vastgesteld. 

Waarom is er meer tijd nodig voor het besluit over indexatie?

Het afgelopen jaar is er iets gewijzigd in de manier waarop het CBS het consumentenprijsindexcijfer berekend. Mars Pensioenfonds is in gesprek met de werkgever over de gevolgen van die nieuwe manier van rekenen voor de hoogte van de indexatie. Voor die gesprekken is meer tijd nodig.

Wanneer wordt het besluit over indexatie genomen?

We weten nog niet wanneer het definitieve besluit over indexatie voor gepensioneerden en gewezen deelnemers wordt genomen. Zodra dat besluit bekend is brengen wij jullie op de hoogte.