Nieuws

Eerder met pensioen? Nieuwe regels voor werken naast je pensioen

21 december 2023

De standaard pensioenleeftijd bij Mars Pensioenfonds is 68 jaar. Je kunt kiezen om je pensioen eerder te laten ingaan. In onze huidige pensioenregeling kan dit vanaf 50 jaar. Er zijn regels die bepalen of je door mag werken naast je pensioen. Met de invoering van de Wet toekomst pensioenen op 1 juli 2023 zijn die regels veranderd.

Happy couple

De nieuwe regels voor doorwerken bij vervroegd pensioen

Ga je binnen 10 jaar voor je AOW-datum (gedeeltelijk) met pensioen? Dan mag je gewoon blijven werken naast je pensioen. Ga je méér dan 10 jaar voor je AOW-datum (gedeeltelijk) met pensioen? Dan moet je voor dat gedeelte stoppen met werken. Je moet dan aan het pensioenfonds verklaren dat je stopt met werken voor het gedeelte dat je pensioen opneemt en dat je ook niet van plan bent om later voor dat deel weer te gaan werken. Dit heet een intentieverklaring. Tot 1 juli 2023 lag deze grens 5 jaar voor de AOW-datum.

De nieuwe regels gelden ook voor gepensioneerden

Ben je al met pensioen? Dan gelden deze nieuwe regels ook voor jou. Ben je tussen de 5 en 10 jaar voor je AOW-datum met pensioen gegaan en heb je een intentieverklaring getekend? Dan komt deze te vervallen. Als jij je AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, mag je dus weer gaan werken als je zou willen. 

Waarom zijn de regels voor doorwerken bij vervroegd pensioen veranderd?

Vanaf 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels voor pensioen. Deze nieuwe regels staan in de Wet toekomst pensioenen (Wtp).  Door deze nieuwe regels gaat je pensioenregeling uiterlijk 1 januari 2028 veranderen. Sommige nieuwe regels gelden nu al, omdat dit gunstig is voor jou als deelnemer. Bijvoorbeeld de regels voor doorwerken naast je pensioen. Deze gelden sinds 1 juli 2023 dus ook voor je huidige pensioenregeling. 

Kan ik ook eerder met pensioen in de nieuwe pensioenregeling?

In de Wtp is vastgelegd dat je maximaal 10 jaar voor je AOW-leeftijd met pensioen kan gaan. Dit betekent dat het na de overgang naar een nieuwe pensioenregeling niet meer mogelijk is om méér dan 10 jaar voor je AOW-datum met pensioen te gaan. Mars en de ondernemingsraden maken op dit moment afspraken over de nieuwe pensioenregeling. In die afspraken wordt ook vastgelegd vanaf welke leeftijd je in de nieuwe regeling met pensioen kan gaan.

Wil je eerder met pensioen? Hier lees je meer over deze keuze: