Nieuws

Hele kleine pensioenen komen te vervallen

9 juli 2018

Vanaf 1 januari 2019 vervallen hele kleine pensioenen. Stel: je gaat na 1 januari 2019 uit dienst bij Mars en je hebt niet meer dan 2 euro bruto per jaar aan pensioen opgebouwd. Volgens de wet vervalt dit pensioen dan aan het pensioenfonds.

Wat is een heel klein pensioen?

Waar hebben we het over als we spreken van een ‘heel klein pensioen’? Het gaat dan over een pensioen van 2 euro of minder bruto per jaar. Dat is ongeveer 17 cent bruto per maand. Het administreren van deze hele kleine pensioenen is duur. De waarde weegt niet op tegen de kosten.

Waar gaat het geld heen?

Dat besluit het pensioenfonds. Een pensioenfonds moet in het jaarverslag melden welk totaalbedrag aan hele kleine pensioenen in dat jaar is vervallen. En wat er met dat totaalbedrag is gedaan.

Heel klein pensioen toch behouden?

Zoals gezegd: deze nieuwe regel gaat gelden vanaf 1 januari 2019. Er zijn ook hele kleine pensioenen die vóór 2019 zijn ontstaan. In dat geval mag een pensioenfonds ervoor kiezen om deze ook te laten vervallen. Mars Pensioenfonds heeft op dit moment geen hele kleine pensioenen. Maar misschien heb je nog ergens zo’n heel klein pensioen staan vanuit het verleden. Je kunt dat nakijken op mijnpensioenoverzicht.nl. Wil je niet dat jouw hele kleine pensioen - ontstaan voor 2019 - komt te vervallen? Dat kan! Neem dan vóór 1 januari 2019 contact op met het pensioenfonds waar je hele kleine pensioen nog staat. De contactgegevens van het pensioenfonds vind je bij het onderdeel Mijn pensioenuitvoerders op mijnpensioenoverzicht.nl.

Ga na of je hele kleine pensioen vervalt. Is dit inderdaad het geval, dan kun je vragen om dit af te kopen en het bedrag op je bankrekening te storten. Of laat het overdragen naar Mars Pensioenfonds.