Nieuws

Mars Pensioenfonds bouwt beleggingsrisico geleidelijk af

5 juli 2018

Zoals we al eerder konden melden lag de beleidsdekkingsgraad eind 2017 boven het vereiste eigen vermogen van 132%. Daardoor is de financiële positie van Mars Pensioenfonds weer gezond. Zo gezond dat we hebben besloten het beleggingsrisico af te bouwen. Op deze manier kunnen we de financiële positie van het fonds in stappen veilig stellen.

Op 1 januari 2018 hebben we de ingegane pensioenen verhoogd met een gedeeltelijke toeslag. Als de beleidsdekkingsgraad boven het vereiste niveau blijft, kunnen we per 1 januari 2019 een volledige toeslag geven. Zowel onze goede beleggingsrendementen als de licht gestegen (maar nog steeds heel lage) rente hebben gezorgd voor het herstel. Dit jaar is de actuele dekkingsgraad verder gestegen. De beleidsdekkingsgraad steeg daardoor ook, tot boven 135%.

De beleidsdekkingsgraad in het kort

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. De beleidsdekkingsgraad is belangrijk voor alle beleidsbeslissingen, zoals het bepalen of een pensioenfondsfonds gezond is, hoeveel premie de werkgever moet betalen aan het pensioenfonds, en hoeveel toeslag kan worden gegeven.

Bestuur besluit om de bereikte positie (voor een deel) veilig te stellen

We denken al een tijdje na over wat we moeten doen als de financiële positie verbetert en boven het vereiste vermogen uitkomt, wat nu het geval is. De beleggingscommissie stelde voor om het beleggingsrisico af te bouwen als de dekkingsgraad omhoog gaat. Het voorstel houdt ook in dat we weer meer risico kunnen nemen als de dekkingsgraad daalt.

Sociale partners en Verantwoordingsorgaan akkoord met voorstel

Het bestuur van Mars Pensioenfonds heeft inmiddels overlegd met de sociale partners en het Verantwoordingsorgaan. Zij zijn het eens met het voorstel om het beleggingsrisico nu af te bouwen. Draait de situatie zich om en daalt de dekkingsgraad? Dan is iedereen het erover eens dat het pensioenfonds weer wat meer beleggingsrisico mag nemen.

Afstemming met sociale partners en VO

Volgens de wet Financieel Toetsings Kader is het belangrijk om te overleggen over de risicobereidheid met de belangrijkste belanghebbenden rond het pensioenfonds. Denk dan aan de vertegenwoordigers van de werknemers, de ondernemingsraden, de werkgever en het Verantwoordingsorgaan (VO) van het pensioenfonds. In het VO zitten vertegenwoordigers namens de werknemers, pensioengerechtigden en de werkgever. 

Eerste stap is genomen

Intussen is de eerste stap genomen, omdat we het punt hebben gehaald waarop we het beleggingsrisico mogen afbouwen (de beleidsdekkingsgraad was 135%). Door deze eerste stap is ons vereist eigen vermogen gedaald naar ongeveer 124%. Dit betekent dat we meer speling hebben. Er is dus minder kans op een reservetekort of onderdekking, dus voor de werkgever minder kans dat hij moet bijstorten. En een hele goede kans dat we aan het einde van het jaar de volledige toeslag en misschien een deel van de inhaaltoeslag kunnen betalen.

Toeslag

Heb je pensioen opgebouwd in de eindloonregeling en ben je nu uit dienst of gepensioneerd? Dan maak je kans op een (volledige) toeslag of inhaaltoeslag. Of je toeslag krijgt hangt af van de financiële situatie van Mars Pensioenfonds. Als onze beleidsdekkingsgraad boven het vereist eigen vermogen uitkomt, dan kijken we of een toeslag op de pensioenen kunnen geven.

We hebben bij het geven van toeslagen natuurlijk wel altijd te maken met de financiële markten. Maar, er is ook nog steeds risico in de beleggingsportefeuille om de financiële positie de komende tijd sterker te maken.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de financiële situatie van Mars Pensioenfonds? Kijk dan iedere maand rond de 20ste even op de website. Daar vind je iedere maand de nieuwste beleidsdekkingsgraad. En als er ander belangrijk nieuws is, dan melden we dat natuurlijk ook.

Hartelijke groeten namens het bestuur,

William van Ettinger

Voorzitter bestuur Mars Pensioenfonds