Nieuws

Samenwonen, trouwen en jouw pensioen

3 mei 2019

Als je samen de verhuisdozen uitpakt, denk je niet meteen aan je pensioen. En als je de bruidstaart aansnijdt, is er wel wat belangrijkers dan pensioen. Toch is het handig een paar dingen over je pensioen te weten. En wat je moet doen als je gaat samenwonen. 

Als je een partner hebt, dan heeft hij of zij in veel gevallen automatisch recht op een partnerpensioen op het moment dat jij overlijdt. Wij moeten dan natuurlijk wel weten dat je een partner hebt. Wat je moet doen, en wanneer, lees je hieronder.

Ik ben getrouwd of heb een geregistreerd partnerschap

Als je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt, heeft je partner automatisch recht op partnerpensioen als je overlijdt. Maar dat is niet zo als je na je pensioendatum een relatie krijgt. Dan heeft je partner géén recht op partnerpensioen.

Moet ik iets doen?

Je hoeft niks te doen. Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan krijgen we hiervan automatisch bericht van de gemeente waarin je woont. Je partner is dan automatisch verzekerd van partnerpensioen.

Ik woon samen

Woon je samen zonder een geregistreerd partnerschap? Dan heeft je partner alléén recht op partnerpensioen als je bij de notaris een samenlevingsovereenkomst hebt laten opstellen. Ga je na je pensioendatum samenwonen? Dan heeft je partner géén recht op partnerpensioen.

Moet ik iets doen?

Als je samenwoont, moet jij je partner zelf aanmelden. Dat kan met het formulier Partner aanmelden. Stuur met het formulier een kopie van de samenlevingsovereenkomst mee of een kopie van het uittreksel van die overeenkomst.