Nieuws

Kies vanaf je 55ste voor een vast of een variabel pensioen

12 januari 2018

Wat kies jij? Vast of variabel?

Vanaf je 55ste kun je deze keuze maken. We raden je aan om dit uiterlijk op je 58ste te doen. De keuze die je maakt, is belangrijk. Want een vast en variabel pensioen vragen allebei om een andere manier van beleggen.

  • Als je (voorlopig) kiest voor een vast pensioen, moet je misschien minder risicovol gaan beleggen. De Life Cycle Vast sluit als beleggingskeuze het beste aan bij een vast pensioen.
  • Als je (voorlopig) kiest voor een variabel pensioen, moet je misschien juist beleggen met méér risico. De Life Cycle Variabel sluit als beleggingskeuze het beste aan bij een variabel pensioen.

Op basis van de voorlopige keuze die je maakt, passen wij, indien nodig, jouw beleggingen aan. Zo sluiten je beleggingen goed aan op de definitieve keuze die je maakt op je pensioendatum.

Life Cycles

Tot je 58ste zijn de Life Cycle Vast en Life Cycle Variabel aan elkaar gelijk. Vanaf 58 jaar gaan ze uit elkaar lopen.

In de Life Cycle Vast wordt vanaf 58 jaar steeds minder in aandelen belegd en meer in langlopende obligaties. Op de standaard pensioenleeftijd (68 jaar) is het kapitaal volledig in langlopende obligaties belegd.

In de Life Cycle Variabel wordt vanaf 58 jaar ook steeds minder in aandelen belegd en meer in obligaties maar op de standaard pensioenleeftijd (68 jaar) is nog wel 50% in aandelen belegd. Daardoor is er meer kans dat het kapitaal extra rendement behaalt.

Wat moet je doen?

Dat hangt af van je leeftijd:

  • Ben je 58 jaar of ouder? Dan raden we je aan om zo snel mogelijk een keuze te maken voor een vast of variabel pensioen. Je hebt hierover een brief van ons ontvangen.
  • Ben je jonger dan 58 jaar? Dan hoef je nog niets te doen. Je krijgt vanzelf bericht op het moment dat we je vragen om te kiezen.

Vanaf je 55ste kun je je wel alvast verdiepen in het vast en variabel pensioen en je keuze doorgeven. Gebruik daarvoor de Beleggingswijzer op onze website. Je kunt onderzoeken welke manier van beleggen bij je past en je voorlopige keuze voor een vast of variabel pensioen vastleggen. Maar let op: Tot je 58ste zijn de Life Cycle Vast en Life Cycle Variabel aan elkaar gelijk. Vanaf 58 jaar gaan ze uit elkaar lopen.

Vast en variabel in het kort

Sinds 1 september 2016 kun je kiezen tussen een vast en een variabel pensioen. Bij een vast pensioen weet je waar je aan toe bent. Je weet welk bedrag je de rest van je leven elke maand krijgt. Een variabel pensioen kan elk jaar hoger of lager zijn. Je pensioenkapitaal wordt namelijk ook na je pensioendatum belegd. Je neemt meer risico, maar je hebt ook kans op een hoger pensioen.