Nieuws

Mars Pensioenfonds is uit herstel

14 februari 2018

De beleidsdekkingsgraad lag eind 2017 boven het vereiste eigen vermogen van 131,9%. Daardoor was Mars Pensioenfonds eindelijk uit herstel.  Per 1 januari 2018 hebben we de ingegane pensioenen kunnen verhogen met een gedeeltelijke toeslag. Als de beleidsdekkingsgraad boven het vereiste niveau blijft, kunnen we per 1 januari 2019 een volledige toeslag verlenen.

Herstel vooral door beleggingsrendement
Eind 2016 was onze beleidsdekkingsgraad nog 116,6 %. Eind 2017 was deze gestegen tot 132,3 %. Dit herstel is vooral te danken aan de beleggingsresultaten. In 2017 hebben we gemiddeld 4,5% rendement behaald. Daarnaast had de licht gestegen rente een positief effect op de dekkingsgraad. Hierdoor daalden de verplichtingen in 2017. De rente is dan wel licht gestegen maar is, historisch gezien, nog steeds heel laag.

De beleidsdekkingsgraad in het kort

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. Dit cijfer is van belang voor alle belangrijke beleidsbeslissingen, zoals het bepalen of een fonds uit herstel is, hoeveel premie er door het bedrijf moet worden gestort in het pensioenfonds, en hoeveel toeslag kan worden verleend.

Pensioenen per 1 januari 2018 gedeeltelijk verhoogd
Per 1 januari 2018 hebben we de ingegane pensioenen kunnen verhogen met een gedeeltelijke toeslag. Een volledige toeslag zat er nog niet in. Eind 2017 lag de beleidsdekkingsgraad boven het vereiste eigen vermogen (ca. 132%). Dat is een belangrijke voorwaarde voor het verlenen van een volledige toeslag. Maar Mars Pensioenfonds neemt het indexatiebesluit ieder jaar in november. En dit gebeurt op basis van de index en de beleidsdekkingsgraad van september van dat jaar.

Omdat de beleidsdekkingsgraad in september 2017 nog beneden het vereiste vermogen lag, kwam de indexatie iets beneden 75% van het prijsindexcijfer uit. Als de beleidsdekkingsgraad eind september 2018 wel boven het vereiste niveau ligt, kunnen we de ingegane pensioenen per 1 januari 2019 verhogen met een volledige toeslag.

Hoe werkt verhoging van pensioenen (toeslagverlening)

Als we boven het vereiste eigen vermogen zitten kunnen we de pensioenen verghogen met een volledige toeslag. De volledige indexatie is 75% van de stijging van het prijsindexcijfer en is maximaal 3%. Lees meer over toeslagverlening.

Einde herstelplan
Ons fonds moest begin 2009 een herstelplan indienen, nadat we eind 2008 door de financiële crisis en de steeds maar dalende rente op een historisch lage dekkingsgraad (iets boven 105%) uitkwamen.

Dit betekende dat we net geen dekkingstekort hadden (elk fonds moet minimaal ongeveer 104% dekkingsgraad hebben), maar we hadden niet meer de vereiste buffer. Gezien ons beleggingsbeleid wil De Nederlandsche Bank (DNB) dat wij een buffer aanhouden van ruim 30%.

Dit buffer hebben we op dit moment weer helemaal opgebouwd. We hoeven daarom voor 2018 geen update van het herstelplan te maken. Als we toch weer onder de grens van het vereiste vermogen gaan, moeten we mogelijk weer een nieuw herstelplan indienen.

Het rendement in 2017

Tot slot nog even een woord over de beleggingen. De financiële markten hebben het beter gedaan dan we hadden verwacht. In deze roerige tijden blijft het van belang om risico’s goed te spreiden. Over 2016 werd onder moeilijke omstandigheden een mooi rendement van 7,5% gehaald. Over 2017 is het resultaat helaas wat lager uitgekomen op 4,5%, maar nog steeds positief en dit heeft zeker bijgedragen aan de verbetering van de dekkingsgraad van het fonds.

Wil je op de hoogte blijven van de financiële situatie van Mars Pensioenfonds? Kijk dan iedere maand rond de 20ste even op de website. Daar vind je iedere maand de nieuwste beleidsdekkingsgraad. En als er ander belangrijk nieuws is, dan melden we dat natuurlijk ook.

Groeten, ook namens de rest van het bestuur,

William van Ettinger
Voorzitter Bestuur Mars Pensioenfonds