Nieuws

Invloed oorlog in Oekraïne op onze beleggingen in MSP-regeling

1 april 2022

De Russische inval in Oekraïne is nu ruim een maand bezig. We kijken met afschuw naar de verschrikkelijke gebeurtenissen. Ons medeleven gaat uit naar alle Oekraïners, zowel daar als in Nederland. De impact van de oorlog op het land en haar inwoners is natuurlijk gigantisch. Toch staan we stil bij de gevolgen van het conflict in Oekraïne op ons fonds. Met betrekking tot het beheer van ons MSP plan hebben we de impact op het plan en uw beleggingen nader bekeken.

Veel beweging in de financiële markten

De premie in het MSP plan wordt belegd. Dit doen we in aandelen en obligaties. Een van de gevolgen van het conflict is dat de financiële markten flink in beweging zijn. Beurskoersen dalen en de gas- en olieprijzen stijgen waardoor de inflatie verder oploopt. 

Directe impact

De MSP-beleggingen worden beheerd door Vanguard en deze worden scherp in de gaten gehouden. Beleggen van pensioen is namelijk niet zonder risico’s. Daarom beleggen we voorzichtig en gespreid. Zo hebben we een klein deel van onze beleggingsportefeuille binnen het Emerging Market fonds (minder dan 0,8%) in Russische beleggingen. Het Emerging Market fonds is een klein onderdeel van Life Cycle beleggen, bij Vrij Beleggen is dit afhankelijk van de keuze van de deelnemer. Inmiddels hebben we besloten onze beleggingen in Rusland (en Belarus) af te stoten. Op dit moment geldt nog een verbod op verhandeling maar zodra het mogelijk is gaan we deze aandelen van de hand doen. Uiteraard volgen we de regels op wat betreft de sancties van de EU. 

Focus op de lange termijn

De Life Cycle beleggingsstrategie is ontworpen voor de langere termijn met een passende risicoverminderende fase zodra je dichter bij je pensioendatum komt, dan schakel je over op meer veilige staatsobligatiebeleggingen. Onze ervaring leert dat de financiële markten zich na verloop van tijd weer herstellen. We zien dat ontwikkelingen op de korte termijn, zoals deze crisis, vaak op de langere termijn minder invloed hebben. Dit zagen we bijvoorbeeld ook bij de start van de coronacrisis. De scherpe daling van de aandelenkoersen begin 2020 werd in 2021 ruimschoots goedgemaakt. Uiteraard kunnen we geen enkele voorspelling doen over de effecten van de huidige situatie.

 

Situatie Oekraïne

Zien geen aanleiding om beleid aan te passen

We houden de situatie in Oekraïne en de onrust op de financiële markten scherp in de gaten. Met onze blik op de lange termijn zien wij nu nog geen aanleiding om ons beleggingsbeleid aan te passen. Mocht dat veranderen dan lees je daarover op onze website.