Nieuws

AOW, pensioendatum en pensioenleeftijd, hoe zit dat?

2 mei 2018

Als het om pensioen gaat, heb je te maken met verschillende leeftijden. Hoe zit het nou precies? En wat betekent het voor jou?

Pensioenrichtleeftijd

De pensioenrichtleeftijd is een rekenleeftijd om te bepalen hoeveel pensioen iemand maximaal mag opbouwen binnen de belastingregels. De overheid stelt de pensioenrichtleeftijd vast. Vanaf 2018 is deze verhoogd van 67 naar 68 jaar. Mars Pensioenfonds heeft besloten om aan te sluiten bij de pensioenrichtleeftijd. 

AOW-leeftijd

De leeftijd waarop je AOW krijgt van de overheid. Dit kan anders zijn dan je pensioenleeftijd.

De AOW-leeftijd is voortaan afhankelijk van je geboortedatum en wordt door de overheid 5 jaar van tevoren bepaald. Wat jouw persoonlijke AOW-leeftijd op dit moment is, kan je zien op www.svb.nl/aow. Ben je echter na 30 september 1956 geboren? Dan staat jouw AOW-leeftijd nu nog niet vast. Je kunt een prognose zien op diverse websites, bijvoorbeeld op www.svb.nl/aow.

Pensioenleeftijd

De leeftijd waarop je met pensioen gaat in je pensioenregeling. Bij Mars Pensioenfonds is dit standaard 68 jaar.

Pensioendatum

De datum waarop je pensioen krijgt van Mars Pensioenfonds. Dit kan je pensioenleeftijd zijn of je AOW-leeftijd, of nog eerder. De keuze is aan jou!

Eerder met pensioen… kan dat?

Ja. Bij Mars Pensioenfonds kan je nog steeds zelf bepalen wanneer je jouw pensioen in laat gaan. Volgens je arbeidsovereenkomst gaat je pensioen in op je AOW-leeftijd, maar de keuze is aan jou. Je kunt je pensioen vanaf je 50ste laten ingaan. Maar let op: als je eerder met pensioen gaat, wordt je pensioenuitkering wel lager.

Andere pensioenkeuzes

Met een aantal keuzes pas je je pensioen aan op je eigen wensen. Sommige keuzes maak je al (ver) voordat je met pensioen gaat. We zetten de keuzes voor je op een rijtje.