Pensioen 123 Laag 2

Ouderdomspensioen omruilen voor partnerpensioen (of omgekeerd)

Je kunt ervoor kiezen een deel van jouw opgebouwde ouderdomspensioen om te ruilen voor extra partnerpensioen of omgekeerd: een deel van het opgebouwde partnerpensioen omruilen voor extra ouderdomspensioen. Hiervoor kun je kiezen als je met pensioen gaat. Dat kun je daarna niet meer terugdraaien. In Mijn pensioen kun je zien wat de mogelijkheden en de gevolgen zijn.

Kies je ervoor om een gedeelte van je ouderdomspensioen om te ruilen voor meer partnerpensioen, dan krijgt je partner een hogere uitkering wanneer je overlijdt, maar je krijgt een lagere pensioenuitkering voor jezelf. Andersom kan ook, dan ruil je partnerpensioen om voor ouderdomspensioen. Je partner krijgt dan een lager of geen partnerpensioen wanneer je overlijdt, maar je krijgt een hoger ouderdomspensioen voor jezelf. Je partner moet wel akkoord zijn met jouw keuze.

Je ontvangt een half jaar voor jouw pensionering een brief om jouw pensioen aan te vragen. Vervolgens kun je jouw keuzes doorgeven.

Heb je geen partner? Dan zetten wij het partnerpensioen automatisch om in een hoger ouderdomspensioen. Je ontvangt zes maanden voor je pensioendatum hier informatie van ons over. 

Hier moet je aan denken bij het omruilen van ouderdomspensioen voor partnerpensioen

  • De keuze is eenmalig. Als je bij pensionering eenmaal gekozen hebt om wel of niet om te ruilen kan het niet meer ongedaan worden gemaakt. In Mijn planner kun je de bedragen van jouw ouderdomspensioen en jouw partnerpensioen bekijken als je kiest voor omruilen.
  • Het pensioenfonds gebruikt omrekenfactoren voor het berekenen van jouwpensioen. Deze factoren worden periodiek (jaarlijks of halfjaarlijks) vastgesteld en kunnen dus wijzigen. Dit heeft invloed op de hoogte van jouw pensioen.
pensioencoaches

Online pensioentraining terugkijken

In november 2023 organiseerden wij voor het eerst online pensioentrainingen. Heb jij deze gemist? Geen probleem! Je kunt deze terugkijken in MijnMarsPensioen onder 'Online Pensioentraining'.

stel

Veelgestelde vragen

Een gedeelte van je ouderdomspensioen omruilen voor partnerpensioen kun je bijvoorbeeld overwegen wanneer het standaard partnerpensioen niet voldoende is voor je partner. Bijvoorbeeld omdat een deel uitgekeerd moet worden aan een ex-partner. Je partner is dan verzekerd van een inkomen wanneer je overlijdt.

Wanneer je partner zelf een goed eigen pensioen of inkomen heeft dan kun je het partnerpensioen omruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Je hebt dan meer te besteden op het moment dat je met pensioen gaat.

Je maakt de keuze voor het omruilen van pensioen op de pensioeningangsdatum. Je ontvangt van het pensioenfonds een aantal formulieren voordat je met pensioen gaat en daarop kun je aangeven of en op welke manier je jouw pensioen wilt omruilen.