Pensioen 123 Laag 2

Als je gaat scheiden of een geregistreerd partnerschap beëindigt

Gecontroleerd op:

Als jij en je partner uit elkaar gaan, komt er veel op je af. Ook over jouw pensioen moet je samen afspraken maken. Bespreek de mogelijkheden met je echtscheidingsadvocaat of mediator.

 

Checklist uit elkaar gaan

Waar moet je aan denken als je uit elkaar gaat?

  • Meld het beëindigen van je samenlevingscontract aan ons via het formulier einde samenleving. Dit geldt ook wanneer je uit elkaar gaat in het buitenland.
  • Geef jouw scheiding aan ons door als je in het buitenland woont. Als je in Nederland woont, krijgen wij dit automatisch door van de gemeente.
  • Maak afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen.
  • Geef deze afspraken aan ons door via het formulier van de overheid Mededeling bij echtscheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen’.
  • Maak afspraken over het bijzonder partnerpensioen. Hiervan kan jouw ex-partner afstand doen via de afstandsverklaring van het pensioenfonds. Vraag deze afstandsverklaring bij ons op via 088-015 79 20. Dat kan pas als jouw scheidingsdatum/datum einde relatie definitief is.

Ouderdomspensioen verdelen als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had

Het verdelen van ouderdomspensioen na een scheiding noemen we verevening. Je hebt een aantal mogelijkheden voor verevening:

  • Je verdeelt je ouderdomspensioen volgens de wettelijke verdeling: ieder de helft
  • Je spreekt af met je partner dat je het ouderdomspensioen niet verdeelt.
  • Je spreekt een andere verdeling af, bijvoorbeeld 30%-70%
  • Je spreekt niets af, jouw ex-partner blijft recht houden op de helft van je ouderdomspensioen.

Standaard krijgt je ex-partner de helft van je ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. 

Als het pensioen verevend moet worden, dan moet jij of jouw ex-partner dat binnen twee jaar aan ons doorgeven. Je regelt de verdeling van het ouderdomspensioen door dit formulier in te vullen en naar ons op te sturen. Als je pensioen ingaat, krijgt jouw ex-partner zijn of haar deel van het ouderdomspensioen rechtstreeks van ons.

Verevend ouderdomspensioen blijft onderdeel van jouw pensioen

Het deel van het ouderdomspensioen van jouw ex-partner blijft onderdeel van jouw pensioen. Beslissingen die je maakt over jouw gedeelte, gelden ook voor het gedeelte van jouw ex-partner. Als jouw ex-partner eerder overlijdt dan jij, wordt het gedeelte van je ex-partner weer bij jouw pensioen gevoegd.

Nieuwe partner

Hertrouw je na de scheiding of ga je opnieuw een (geregistreerd) partnerschap aan? In dat geval komt jouw nieuwe partner niet altijd in aanmerking voor een partnerpensioen. Lees hier meer over een nieuwe partner na scheiding of beëindiging van een (geregistreerd) partnerschap. 

kattenman_scheiden

Meteen regelen

Je regelt de toekenning van het partnerpensioen door de afspraken die je hebt gemaakt vast te leggen en aan ons te melden. Bijvoorbeeld via een brief die je beide hebt ondertekend. Niet iedere afwijkende afspraak kan door ons worden uitgevoerd. Twijfel je? Neem dan contact met ons op via 088-015 79 20.

Hoe zit het met het bijzonder partnerpensioen?

Partnerpensioen dat na de scheiding voor jouw ex-partner is gereserveerd noemen we het bijzonder partnerpensioen. Dit bijzonder partnerpensioen wordt uitgekeerd aan jouw ex-partner bij jouw overlijden en bedraagt maximaal het partnerpensioen dat je bij Mars Pensioenfonds hebt opgebouwd. Daarvoor heb je een aantal mogelijkheden:

  • Je ex-partner doet afstand van het bijzonder partnerpensioen. Je kunt dit laten vastleggen in bijvoorbeeld het echtscheidingsconvenant. Of je kunt een afstandsverklaring bij ons opvragen via 088-015 79 20.
  • Je spreekt niets af, dan krijgt jouw ex-partner bij jouw overlijden een bijzonder partnerpensioen van ons uitgekeerd. Standaard krijgt jouw ex-partner recht op een bijzonder partnerpensioen.

Bekijk in dit overzicht in welke situaties jouw ex-partner recht heeft op bijzonder partnerpensioen.

Pensioen voor jouw ex-partner afsplitsen (conversie)

Het ouderdomspensioen en bijzonder partnerpensioen voor jouw ex-partner kunnen van jouw eigen pensioen afgesplitst worden. Jouw ex-partner krijgt dan een eigen recht op pensioen.

Het voordeel van conversie is dat jouw ex-partner en jij niets meer met elkaar te maken hebben als het gaat om pensioen. Bovendien kan jouw ex-partner op deze manier zelf bepalen wanneer het pensioen ingaat.

Het nadeel is dat als jouw ex-partner eerder overlijdt dan jij, je zijn/haar deel van je ouderdomspensioen er niet weer bij krijgt. Het recht op ouderdomspensioen van jouw ex-partner vervalt dan aan het pensioenfonds.