Nieuws

Wat als…

27 juni 2016

… je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat? En als je gaat samenwonen? Wat is er dan geregeld voor je pensioen? En moet je ook nog zelf iets doen?

Als je een partner hebt, dan heeft hij of zij in veel gevallen automatisch recht op een partnerpensioen op het moment dat jij overlijdt. Wij moeten dan natuurlijk wel weten dat je een partner hebt. Welke acties bij welk moment horen, lees je hieronder.

Ik ben getrouwd of heb een geregistreerd partnerschap

Als je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt, heeft je partner automatisch recht op partnerpensioen als je overlijdt. Als je na je pensioendatum een relatie krijgt, heeft je partner géén recht op partnerpensioen.

Moet ik iets doen?

Je hoeft niks te doen. Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan krijgen we hiervan automatisch bericht van de gemeente waarin je woont. Je partner is dan automatisch verzekerd van partnerpensioen.

Ik woon samen

Woon je samen zonder een geregistreerd partnerschap? Dan heeft je partner alléén recht op partnerpensioen als je bij de notaris een samenlevingsovereenkomst hebt laten opstellen. Ga je na je pensioendatum samenwonen? Dan heeft je partner géén recht op partnerpensioen.

Moet ik iets doen?

Als je samenwoont, moet jij je partner zelf aanmelden. Dat kan met het formulier ‘Partner aanmelden’. Stuur met het formulier een kopie van de samenlevingsovereenkomst mee of een kopie van het uittreksel van die overeenkomst.