Nieuws

Financiële situatie MPF in beweging

27 juni 2016

Het zijn roerige tijden voor pensioenfondsen. De beleggingsresultaten vallen tegen en we hebben te maken met een lage marktrente. Toch is de financiële situatie van Mars Pensioenfonds nog steeds redelijk. Ik wil jullie graag meenemen in de huidige ontwikkelingen en de financiële gevolgen daarvan voor ons pensioenfonds.

Dalende dekkingsgraad

In 2015 was onze dekkingsgraad redelijk stabiel. Elke maand bevond de dekkingsgraad zich rond de 125%. Dit houdt in dat we ongeveer een kwart meer vermogen hadden ten opzichte van onze pensioenverplichtingen. Daarbij moet opgemerkt worden dat de verplichtingen erg hoog waren, omdat we moesten rekenen met een zeer lage marktrente.

Begin 2016 is de rente nog verder omlaag gegaan. Het gevolg is dat onze dekkingsgraad daalde naar ongeveer 120%. Het is niet de verwachting dat de marktrente op korte termijn gaat stijgen. Daarom zal de dekkingsgraad de komende maanden waarschijnlijk uitkomen tussen de 110% en 120%.

Buffer

Ondanks de dalende dekkingsgraad is er nog steeds sprake van een ‘buffer’: het vermogen van ons pensioenfonds is groter dan onze verplichtingen. Toch is het belangrijk dat de dekkingsgraad weer gaat stijgen. Voor de mogelijkheid om de pensioenen te verhogen met een toeslag zijn we namelijk afhankelijk van de dekkingsgraad. Onze dekkingsgraad laat het nu niet toe om een volledige toeslag te verlenen.

Daarbij moeten we wel bedenken dat de lage rente ook samengaat met een lage inflatie. Een lagere toeslag heeft daarom minder effect bij een lage dan bij een hoge inflatie. Zodra de inflatie significant omhoog gaat, zal ook de rente weer oplopen. Dit is gunstig voor ons pensioenfonds.

Onze ambitie is om in de buurt van een dekkingsgraad van 130% uit te komen. En liever nog daarboven. Op dat moment kunnen we namelijk weer een volledige toeslag verlenen.

Een mooi rendement

Tot slot nog even een woord over de beleggingen. De financiële markten zijn behoorlijk onrustig. In deze roerige tijden is het vooral van belang om risico’s goed te spreiden. Over 2015 werd onder moeilijke omstandigheden toch een mooi rendement van ruim 6% gehaald. Dit rendement lag ver boven het gemiddelde van Nederlandse pensioenfondsen. In het eerste kwartaal van 2016 zijn de beleggingsresultaten minder. In combinatie met de lage rente zorgt dit voor de eerder genoemde daling van de dekkingsgraad.

Het bestuur wil jullie graag op de hoogte houden over de ontwikkelingen en de financiële situatie van MPF. Graag kom ik hierop terug later dit jaar.

Groeten, ook namens de rest van het bestuur,

William van Ettinger

Voorzitter bestuur Mars Pensioenfonds