Nieuws

Wat als…

18 november 2015

... je deeltijd gaat werken? En hoe zit het eigenlijk met deeltijdpensioen?

Deeltijd werken

De bedragen die voor je pensioen opzij worden gezet, zijn gebaseerd op je salaris en de uren die je werkt. Zit je in de eindloon, dan bouw je dus meer pensioen op als je meer werkt. Zit je in de MUP-/MSP-regeling, dan leg je meer premie in. Het omgekeerde geldt als je minder gaat verdienen.

Deeltijdpensioen

Werken combineren met pensioen? Dat kan vanaf je 50e met een deeltijdpensioen. Je kunt bijvoorbeeld drie dagen werken en voor twee dagen met pensioen gaan. Je ontvangt dan voor die twee dagen pensioen en daarnaast nog salaris. Na je 67e kun je niet meer met deeltijdpensioen. Je hebt dan de keuze nog volledig door te werken tot je 70ste of volledig met pensioen gaan.

Zit je in de eindloonregeling?

Als je in deeltijd werkt, wordt jouw pensioenopbouw berekend aan de hand van je parttimepercentage. Dit percentage geeft aan voor hoeveel procent je werkt. Als je fulltime werkt, wordt het percentage op 100% gesteld. Werk je drie dagen in de week, dan wordt dit percentage verlaagd naar 60%. Vanaf dat moment bouw je ook nog voor 60% pensioen op.

Zit je in de MUP-/MSP-regeling?

Voor het deeltijdpensioen geldt ook hetzelfde. De premie wordt aan de hand van je parttimepercentage aangepast. Voor het deel dat je werkt, wordt er premie betaald. Voor het andere deel ga je met deeltijdpensioen. Als je voor 40% met deeltijdpensioen gaat, wordt 40% van je bestaande saldo van de MUP- en MSP-regeling gebruikt voor het aankopen van jouw deeltijdpensioen.