Nieuws

Mensen achter het fonds: Paul de Koning

13 december 2021

Paul de Koning is de voorzitter van de raad van toezicht van Mars Pensioenfonds. Hij stelt zich voor en vertelt meer over zijn rol, de raad van toezicht  en Mars Pensioenfonds. 

Kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Paul de Koning, ik ben 60 jaar en woon in Zevenbergen. Ik ben sinds dit jaar lid en voorzitter van de raad van toezicht van Mars Pensioenfonds. Ik neem zitting in de raad van toezicht samen met Alfred Slagter en Falco Valkenburg.

Hoe ben je in de raad van toezicht gekomen?

Na mijn middelbare school ben ik eigenlijk bij toeval in de pensioenwereld terecht gekomen. Ik ben bij een verzekeraar aan de slag gegaan en heb daar ongeveer negen jaar gewerkt. Uiteindelijk heb ik de overstap gemaakt naar Willis Towers Watson. Die ken je misschien als de actuariële adviseurs van Mars Pensioenfonds. In 2017 ben ik mijn eigen onderneming TriVu begonnen. Dat is ook de tijd waarin ik in mijn eerste raad van toezicht zitting heb genomen. Sinds dit jaar is de raad van toezicht van Mars Pensioenfonds hieraan toegevoegd. 

Hoe ziet het werk in de raad van toezicht eruit?

Allereerst is er onze wettelijke taak: toezicht houden op het beleid en algemene zaken van het pensioenfonds. Daarnaast kijken wij met een risicobril naar het beleid op de langere termijn. Is de risicobeheersing adequaat en hanteert het bestuur evenwichtige belangenafweging bij besluiten. En tot slot staan wij  het bestuur bij in raad en daad. We schuiven aan bij vergaderingen en geven gevraagd (en ongevraagd) advies. Bij Mars pensioenfonds hebben wij echt een eigen visie neergelegd hoe wij onze eigen rol zien. 

Elk jaar hebben wij een aantal punten waar wij op gaan letten. In 2021 was dat bijvoorbeeld de leerpunten vanuit de Covid-19 crisis en de voorbereidingen op de fundamentele veranderingen die uit het nieuwe pensioenstelsel vloeien. 

Waarom is een raad van toezicht zo belangrijk?

Een raad van toezicht is belangrijk omdat je kennis van buitenaf bij het pensioenfonds naar binnen haalt. Het is immers een ploeg van onafhankelijke deskundigen. De blik van het pensioenfonds wordt daarmee als het ware breder. Met een raad van toezicht kun je een tunnelvisie voorkomen. Dan is het prettig dat er een onafhankelijke partij is die je een spiegel voor kan houden als volwaardige gesprekspartner. Het bijzondere bij de samenstelling van de raad van toezicht van Mars Pensioenfonds is dat we alle drie totaal verschillende personen zijn. Qua persoonlijkheid, maar ook qua kennis. We hebben iemand uit de actuariële hoek, iemand uit de hoek van vermogensbeheer en iemand vanuit de niet-financiële onderwerpen We vullen elkaar goed aan. 

Hoe is Mars Pensioenfonds anders dan andere fondsen?

Wat mij als eerste opvalt is de hoeveelheid tijd, energie en enthousiasme die iedereen in het pensioenfonds stopt. De betrokkenheid en inzet is iets wat je bij alle betrokkenen ziet. Je ziet het in het bestuur, de commissies, het verantwoordingsorgaan en uiteraard het bestuursbureau. Dat pensioen bij Mars belangrijk wordt gevonden blijkt uit het feit, dat het verantwoordingsorgaan wordt uitgebreid van drie naar zes personen. 

Daarnaast vind ik het kennisniveau erg goed, bijvoorbeeld in het verantwoordingsorgaan. Wat daar ook aan bijdraagt is de Mars Pensioenfonds Academy. Daarin wordt uitgebreid stilgestaan bij een specifiek onderwerp, zoals beleggingen en risicomanagement. . Je ziet dan mensen uit de verschillende gremia van het pensioenfonds: kennis opbouwen in het belang van de deelnemer. Ik vind dat indrukwekkend.

Meer informatie