Nieuws

Maand van de liefde: Trouwen of samenwonen? Wat moet je regelen?

3 februari 2022

Februari is met recht de maand van de liefde! En ja, dit kan ook invloed op je pensioen hebben. In de weken rondom Valentijnsdag nemen we je hier in mee. Zo weet je waar jij en jouw geliefden aan toe zijn. Want, wat moet je eigenlijk doen als je gaat trouwen of samenwonen? 

Als je aan het verhuizen bent, of juist op huwelijksreis, ben je niet bezig met je pensioen. Maar, als je een partner hebt dan heeft hij of zij in veel gevallen recht op een partnerpensioen wanneer jij overlijdt. Wij moeten dan wel weten dat je een partner hebt.

 

Weten hoe je pensioen er voor staat? Voor jezelf, een partner of kinderen? Log in op MijnMarsPensioen.

TrouwenSamenwonen

Getrouwd of een geregistreerd partnerschap

Als je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt, heeft je partner automatisch recht op partnerpensioen als je overlijdt. Maar dat is niet zo als je na je pensioendatum een relatie krijgt. Dan heeft je partner géén recht op partnerpensioen.

Moet ik iets doen?

Je hoeft niets te doen. Als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan krijgen we hiervan automatisch bericht van de gemeente waarin je woont. Je partner is dan automatisch verzekerd van partnerpensioen.

Trouw je in het buitenland?

Dit krijgen we niet automatisch door van de gemeente. Stuur ons dus een kopie van de huwelijksakte en het paspoort of de identiteitskaart van je partner.

Samenwonen

Ga je ongehuwd samenwonen? Dan is er niet automatisch een partnerpensioen geregeld. Wil je dat je partner hier wel voor in aanmerking komt? Dan moeten jij en je partner aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals een samenlevingscontract afsluiten. Deze voorwaarden staan in je pensioenreglement. Meld jouw partner in ieder geval meteen aan met het formulier Aanmelden partner.