Nieuws

Maand van de liefde: Partnerpensioen bij keuzes pensioeningang

18 februari 2022

Februari is met recht de maand van de liefde! En ja, dit kan ook invloed op je pensioen hebben. In de weken rondom Valentijnsdag nemen we je hier in mee. Zo weet je waar jij en jouw geliefden aan toe zijn. Want, bij pensioeningang moet je een aantal keuzes maken die mogelijk ook gevolgen hebben voor je partner!

In de pensioenregeling is aan jouw gezinssituatie gedacht. Als je overlijdt, krijgt jouw partner partnerpensioen. De hoogte van het pensioen voor je partner vind je op jouw Uniform Pensioenoverzicht (UPO). In Mijn planner zie je wat de gevolgen voor het partnerpensioen zijn als je eerder met pensioen wilt gaan, of een andere pensioenkeuze wilt maken.

Bij pensioeningang moet je een aantal keuzes maken die van invloed zijn op de hoogte van het partnerpensioen. Zo kun je ervoor kiezen om een stukje van je ouderdomspensioen bij pensionering om te ruilen voor een hoger partnerpensioen. Omgekeerd kan ook, je kunt ook kiezen voor minder partnerpensioen en een hoger ouderdomspensioen.

Je partner komt in aanmerking voor partnerpensioen als:

  • je voor pensioeningang getrouwd bent of
  • een geregistreerd partnerschap hebt dat is ingegaan voor pensioeningang of
  • een samenlevingscontract hebt dat minimaal zes maanden voor overlijden bekend is bij het pensioenfonds en in is gegaan voor pensioeningang.
partnerpensioen

Hoe werkt het als je overlijdt tijdens je dienstverband?

Als je overlijdt tijdens je dienstverband en vóór je pensioendatum, krijgt je partner een partnerpensioen. Daarbij rekenen we alsof je tot je pensioendatum bij Mars zou hebben gewerkt.

Hoe werkt het als je overlijdt nadat je uit dienst bent gegaan?

Ook als je overlijdt nadat je uit dienst bent gegaan, maar vóór je pensioendatum, krijgt je partner partnerpensioen. Jouw partner ontvangt dan een uitkering die afhankelijk is van de hoogte van de kapitalen op je MUP- en je MSP-rekening die je bij Mars hebt opgebouwd. Op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) vind je een indicatie van deze bedragen.

Hoe werkt het als je overlijdt nadat je met pensioen bent gegaan?

Wil je dat je partner ook pensioen krijgt als je overlijdt nadat je met pensioen bent gegaan? Dat kan. Je gebruikt daarvoor een deel van je kapitaal. Hiermee koop je een partnerpensioen in. Je partner krijgt dit pensioen na je overlijden zolang je partner leeft. Kies je hiervoor? Dan krijg je wel een lager ouderdomspensioen. Je hebt immers een lager kapitaal over voor een ouderdomspensioen. Deze keuze maak je als je met pensioen gaat. 

Hoe hoog dat partnerpensioen is, kunnen we nu niet zeggen. Op je UPO en in MijnMarsPensioen vind je wel een indicatie van dit bedrag.

Weten hoe je pensioen ervoor staat?

Voor jezelf, een partner of kinderen? Log in op MijnMarsPensioen.