Nieuws

Financiële situatie MPF in beweging

3 mei 2017

Pensioenfondsen in Nederland staan er weer wat beter voor, maar zijn nog lang niet uit de problemen. De beleggingsresultaten vielen uiteindelijk mee in 2016, maar we hebben te maken met een lage marktrente, waardoor dekkingsgraden nog aan de lage kant blijven. De financiële situatie van Mars Pensioenfonds (MPF) heeft zich ook verbeterd. Ik wil jullie graag meenemen in de actuele ontwikkelingen en de financiële gevolgen daarvan voor ons pensioenfonds.

Laagste punt dekkingsgraad voorbij?

In 2016 lag onze dekkingsgraad aanvankelijk rond 116% vanwege een steeds verder dalende rente. Tegen het einde van het jaar en in het begin van 2017 is de maandelijkse dekkingsgraad opgelopen tot 130,7% door goede beleggingsresultaten en een enigszins oplopende rente. Op dit moment zitten we bijna op ons vereist eigen vermogen.

Gezien ons beleggingsbeleid wil De Nederlandsche Bank (DNB) dat wij een buffer aanhouden van ruim 30%. We kunnen dus stellen dat de verplichtingen van het fonds bijna voldoende zijn afgedekt op dit moment. Daarbij mag opgemerkt worden dat de verplichtingen op dit moment nog steeds erg hoog zijn, omdat we moeten rekenen met een nog altijd zeer lage marktrente. Omdat de beleidsdekkingsgraad (gemiddelde van de laatste 12 maandelijkse dekkingsgraden) eind 2016 onder de vereiste dekkingsgraad lag, heeft MPF weer voor 1 april 2017 een aangepast herstelplan ingediend.

Begin 2017 lijkt de rente gestabiliseerd en ligt weliswaar iets boven het laagste punt van 2016, maar nog altijd op een historisch laag niveau. Als de rente niet opnieuw gaat dalen, mogen we voor de komende tijd een dekkingsgraad verwachten boven de 125%.

Vergeleken met andere fondsen doen we het goed. In het laatste kwartaal van 2016 lag de gemiddelde beleidsdekkingsgraad van alle fondsen rond de 100%. Die van MPF was in hetzelfde kwartaal 116,6%

Inflatie

Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is onder meer gericht op het stimuleren van de economie en het voorkomen van deflatie. Er is recentelijk sprake van een licht stijgende inflatie, weliswaar beneden de ECB-doelstelling van 2%. Mocht dit verder doorzetten dan verwachten wij dat ook de rente weer wat zal oplopen. Al zal het allemaal voorlopig mondjesmaat zijn. Wij verwachten dat zo’n ontwikkeling positief zal zijn voor de (beleids)dekkingsgraad. Dat komt dan goed uit want om de pensioenen te verhogen met een toeslag zijn we namelijk afhankelijk van de beleidsdekkingsgraad. Dus als de inflatie aantrekt, verwachten wij in staat te zijn om de ingegane pensioenen (gedeeltelijk) te kunnen indexeren conform de pensioentoezegging.

Onze ambitie blijft om boven een beleidsdekkingsgraad van circa 130% uit te komen. Op dat moment kunnen we namelijk volledige toeslagen verlenen.

Een mooi rendement

Tot slot nog even een woord over de beleggingen. De financiële markten hebben het beter gedaan dan we hadden verwacht. In deze roerige tijden is het vooral van belang om risico’s goed te spreiden. Over 2016 werd onder moeilijke omstandigheden een mooi rendement van 7,5% gehaald. Ook 2017 is goed begonnen, we zitten over de eerste 2 maanden boven de 2%. Over de afgelopen 10 jaar heeft het fonds een jaarlijks rendement van 7% weten te realiseren, zodat ondanks de extreem lage rente onze dekkingsgraad afgelopen jaren op redelijk niveau is gebleven.

Groeten, ook namens de rest van het bestuur,

William van Ettinger

Voorzitter bestuur Mars Pensioenfonds