Nieuws

Beleidsdekkingsgraad januari 2021

16 februari 2021

De dekkingsgraad van een pensioenfonds is de verhouding tussen de bezittingen van het pensioenfonds (het vermogen) en de verplichtingen (de uit te betalen pensioenen). De dekkingsgraad geeft aan of het pensioenfonds genoeg geld heeft om de pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen.

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. De beleidsdekkingsgraad in januari 2021 is 113,2% en is ten opzichte van december 2020 gestegen. De actuele dekkingsgraad is gestegen van 118,3% naar 119,3%. 

Herstelplan

Als de beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds niet langer voldoet aan het vereist eigen vermogen (VEV), dan moet het fonds binnen drie maanden een herstelplan indienen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dat is vanaf maart 2020 voor Mars Pensioenfonds het geval. Wij hebben daarom per 1 juli het herstelplan ingediend bij DNB. het herstelplan werken we uit hoe we op basis van de beleidsdekkingsgraad in maximaal tien jaar weer voldoen aan het vereist eigen vermogen.

Waardoor is de actuele dekkingsgraad gestegen?

De dekkingsgraad is gestegen door de hogere rente, waardoor de verplichtingen zijn gedaald. Dit heeft een positief effect op de dekkingsgraad. 

Verloop van de dekkingsgraden

In de onderstaande grafiek zie je het verloop van de actuele dekkingsgraad (blauwe lijn) en de beleidsdekkingsgraad (rode lijn). De ontwikkeling van de dekkingsgraad is vooral afhankelijk van het rendement op de beleggingen en de ontwikkeling van de rente die gebruikt wordt om de hoogte van de pensioenverplichtingen te berekenen.