Pensioen 123 Laag 2

Een tijdelijk ouderdomspensioen (TOP) aankopen

Gecontroleerd op:

Een tijdelijk ouderdomspensioen (TOP)  

Je kunt ook op een andere manier vóór jouw AOW-leeftijd jouw pensioen uit laten keren. Je verkoopt dan eigenlijk een deel van jouw ouderdomspensioen. Het geld van de verkoop gebruik je voor het aankopen van een tijdelijk ouderdomspensioen (TOP). Zo overbrug je de periode tot jouw eigen AOW-leeftijd, die je immers nog niet hebt bereikt. Je ouderdomspensioen wordt vóór en ná jouw AOW-leeftijd lager, omdat je een deel van je ouderdomspensioen al hebt verkocht.

Door de combinatie van jouw ouderdomspensioenuitkering en TOP-uitkering ontvang je tot jouw AOW-leeftijd een hoger pensioen.

Veelgestelde vragen

Omrekenfactoren zijn getallen die we gebruiken om jouw pensioen om te rekenen wanneer je bepaalde keuzes maakt. Deze omrekenfactoren zijn onder andere gebaseerd op hoe oud we gemiddeld worden en de stand van de rente. De omrekenfactoren worden jaarlijks vastgesteld en kunnen dus wijzigen. Daarom kan een berekening die je hebt gemaakt met de factoren van vorig jaar anders uitpakken wanneer je de berekening maakt met de factoren van dit jaar. Wij stellen de omrekenfactoren zes maanden voor 1 januari vast, zodat je de berekening van jouw pensioenkeuzes minimaal zes maanden van tevoren kunt maken. Het uiteindelijke verschil tussen de getoonde bedragen in Mijn planner en jouw uiteindelijke pensioen is dan minimaal. Je kunt ook eerder een indicatieve berekening maken in de pensioenplanner in MijnMarsPensioen. 

Je vindt de factoren in de bijlagen van het pensioenreglement.