Nieuws

Nieuwe wet biedt keuze voor MUP/MSP: vast of variabel pensioen

14 september 2016

Het Nederlandse pensioenstelsel staat onder druk. Belangrijke oorzaken zijn de lage rente, de vergrijzing en het gegeven dat mensen langer leven en dus langer pensioen moeten ontvangen.

Een toekomstbestendig pensioenstelsel vraagt om aanpassingen. Eén van deze aanpassingen is invoering van de Wet verbeterde premieregeling sinds 1 september 2016. Bouw je pensioenkapitaal op in de MUP/MSP-regeling, de beschikbare-premieregeling van Mars Pensioenfonds (MPF)? Dan is het sinds1 september 2016 mogelijk om door te beleggen na je pensioendatum en een variabel pensioen te ontvangen. MPF biedt zelf geen variabel pensioen aan, maar je mag met je pensioenkapitaal bij een andere uitvoerder een (variabel) pensioen inkopen. In dit bericht lees je hier meer over.

Een extra keuze: een variabele pensioenuitkering

In de MUP/MSP-regeling bouw je pensioenkapitaal op. Als je nu met pensioen gaat, koop je met dit kapitaal een levenslange vaste pensioenuitkering in. De hoogte van een vaste pensioenuitkering wijzigt in principe niet. Je krijgt iedere maand hetzelfde pensioen dat eventueel één keer per jaar verhoogd wordt met een toeslag. Er kan sprake zijn van een verlaging als de financiële positie van het fonds dat vereist.

Op dit moment heb je op je pensioendatum al verschillende keuzes. Sinds 1 september 2016 heb je er een extra keuzemogelijkheid bij: je kunt kiezen voor een variabele levenslange pensioenuitkering.

Hoe werkt de variabele pensioenuitkering?

Op je pensioendatum wordt met jouw kapitaal berekend hoeveel pensioen je levenslang kunt inkopen. Gedurende twaalf maanden krijg je deze pensioenuitkering uitbetaald. Ondertussen wordt het kapitaal doorbelegd. Ieder jaar wordt op basis van het dan aanwezige kapitaal en de actuele levensverwachting opnieuw berekend wat je levenslang kunt inkopen.

De pensioenuitkering kan elk jaar in hoogte verschillen. De uitkering is in principe hoger als er meer rendement gemaakt wordt. Uiteraard geldt dit ook andersom: de uitkering wordt lager als er minder rendement gemaakt is.

Hiernaast speelt ook nog iets anders mee. Mocht namelijk blijken dat we langer doorleven dan aanvankelijk verwacht, dan wordt de uitkering aangepast. Als we ouder worden, dan wordt de uitkering lager. Als we korter leven, wordt de uitkering hoger.

Wat betekent dit voor jou?

MPF biedt zelf (nog) geen variabele pensioenuitkering aan. Wel zullen Mars en MPF nagaan of ze dit in de toekomst toch gaan aanbieden.

De MUP/MSP-regeling biedt wel ‘shoprecht’. Dit betekent dat je met het MUP-kapitaal een vaste pensioenuitkering kunt inkopen bij MPF of met dit pensioenkapitaal kunt gaan ‘shoppen’. Je kunt dan bij een pensioenverstrekker een vaste of, als de pensioenverstrekker dit aanbiedt, een variabele pensioenuitkering inkopen. Met het MSP-kapitaal moet je sowieso gaan shoppen.

Voor het inkopen van pensioen ben je dus niet gebonden aan MPF. De mogelijkheid van het inkopen van een variabele pensioenuitkering bij een externe partij is per 1 september 2016 ook opgenomen in het MUP/MSP-reglement. Op dit moment zijn diverse pensioenuitvoerders bezig met het implementeren van de variabele pensioenuitkering. Tot nu toe is er nog geen uitvoerder die de variabele pensioenuitkering ook al aanbiedt. Het is niet de verwachting dat op korte termijn deelnemers binnen de MUP/MSP-regeling met pensioen gaan.